Obří zakázka pro Alstom na jihozápadě Německa. Dodá 130 jednotek a zajistí servis na 30 let

Nové jednotky Alstom Coradia Stream HC. Foto: AlstomNové jednotky Alstom Coradia Stream HC. Foto: Alstom

Jednotky budou mít další stupeň pro automatické vedení vlaku.

Společnost Alstom získala jednu ze svých největších zakázek za poslední roky. Společnosti Landesanstalt Schienenfahrzeuge Baden-Württemberg (SFBW), která existuje jako půjčovna vozidel pro dopravce ve stejnojmenné spolkové zemi, dodá 130 dvoupodlažních jednotek Coradia Stream High Capacity včetně údržby na 30 let. Hodnota zakázky je 2,5 miliardy eur.

Kontrakt oznámil Alstom v tiskové zprávě. Součástí kontraktu je i opce na dodávku až dalších sta jednotek. Bádensko-Württembersko je jednou ze spolkových zemí, která jde v oblasti železnice cestou zajištění vlastních vozidel. Ty pak pronajímá dopravcům.

Ministr dopravy spolkové země Winfried Hermann uvedl, že nové jednotky mají přispět k většímu zájmu o cestování vlakem. Součástí hodnocení nabídek byly i celkové náklady na spotřebu či údržbu, nejen pořizovací cena. Vlaky budou jezdit rychlostí až 200 km/h.

Půjde o čtyřvozové dvoupodlažní jednotky s kapacitou 380 míst, které půjde spojovat do větších souprav. První jednotky budou dodány v roce 2025. Kromě ETCS budou vybaveny i pokročilou verzí automatického řízení (Grade of Automation, GoA) 2. Podle výrobce to umožní efektivnější a energeticky úspornější jízdu.

Tagy alstom Alstom Coradia Stream HC Bádensko-Württembersko Landesanstalt Schienenfahrzeuge Baden-Württemberg
21 komentářů