Obří zakázka na nová TGV. SNCF koupí od Alstomu 100 vlaků za 64 miliard

Nové jednotky Alstom Avelia Horizon. Foto: AlstomNové jednotky Alstom Avelia Horizon. Foto: Alstom

Francouzské státní dráhy SNCF se dohodly s výrobcem rychlovlaků Alstom na nákupu stovky nových vysokorychlostních jednotek Avelia Horizon pro provoz

Francouzské státní dráhy SNCF se dohodly s výrobcem rychlovlaků Alstom na nákupu stovky nových vysokorychlostních jednotek Avelia Horizon pro provoz rychlovlaků TGV. Oproti stávajícím soupravám mají být levnější i úspornější. Hodnota kontraktu je 2,5 miliardy euro (64 miliard korun), se započtením opce na servis pak 2,7 miliardy euro.

Kontrakt oznámily Alstom a SNCF v tiskové zprávě, nákup už schválilo představenstvo SNCF. Cena za každou soupravu je zhruba o pětinu nižší, než u poslední generace TGV, souprav Duplex. Nižší mají být i provozní a servisní náklady, spotřeba trakční energie u nových vlaků je zhruba o pětinu nižší.

Do jednotky se vejde až 740 cestujících, o pětinu více, než dosud. Vlaky mají mít například větší okna, než dosud. Na vývoji spolupracovala i francouzská asociace zdravotně postižených, měly by tak být lépe dostupné například vozíčkářům.

První jednotky má Alstom dodat v roce 2023, dodávka je naplánována až do roku 2033.

Tagy alstom sncf TGV
26 komentářů