Obří zakázka na elektrobusy. Varšava kupuje 130 autobusů na baterie od Solarisu

Elektrobus Solaris Urbino 18 Electric pro Varšavu. Foto: SolarisElektrobus Solaris Urbino 18 Electric pro Varšavu. Foto: Solaris

Polský výrobce autobusů Solaris výrazně proniká do elektromobility. Po nedávném vyhraném tendru na 250 elektrobusů pro Miláno vyhrál velkou soutěž

Polský výrobce autobusů Solaris výrazně proniká do elektromobility. Po nedávném vyhraném tendru na 250 elektrobusů pro Miláno vyhrál velkou soutěž i ve Varšavě. Do polského hlavního města dodá 130 elektrobusů v hodnotě 2,4 miliardy korun. Vítězství v soutěži oznámil Solaris v tiskové zprávě.

Půjde o osmnáctimetrové kloubové autobusy. Varšava na nákup získá evropskou dotaci odpovídající polovině nákupní ceny. Varšava současně zasmluvnila i vybudování nabíjecích stanic od polské společnosti Ekoenergetyka. Dvacet rychlonabíječek bude na devíti místech ve městě.

Ve Varšavě aktuálně jezdí 31 elektrobusů a 70 hybridů. Nové elektrobusy Solaris Urbino mají být vybaveny bateriemi o kapacitě 150 kWh, výrobce u nich garantuje sedm let záruku. Elektrobus bude mít dvě zásuvky na dobíjení a také možnost dobíjení přes pantograf na střeše.

Nasazením elektrobusů chceme zlepšit kvalitu ovzduší ve městě. Tradiční busy s dieselovým pohonem zcela zmizí z hlavní trasy Královské cesty, budou po ní jezdit pouze vozy s alternativními pohony,“ řekl primátor Varšavy Rafał Trzaskowski.

Solaris je nesmírně hrdý na to, že vyhrál tak obrovské výběrové řízení na dodávky elektrických autobusů. Po mnoho let důsledně implementujeme naši strategii rozvoje založenou na vozidlech s nulovými emisemi. Díky této zakázce posilujeme jako evropský lídr v oblasti elektromobility,“ řekl Javier Calleja, předseda představenstva Solaris Bus & Coach S.A.

Solaris je od loňského září ve vlastnictví španělské společnosti CAF.

Tagy elektrobusy Solaris Top
20 komentářů