Obrazem: V budoucím nejdelším slovenském tunelu už pokládají vrstvy vozovky, hotovo má být za rok a půl

Stavba úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala. Foto: SkanskaStavba úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala. Foto: Skanska

Tunel výrazně zkrátí cestu do Tater.

Dva roky po restartu prací na stavbě nejdelšího slovenského silničního tunelu Višňové dokončuje sdružení firem vedené společností Skanska SK podkladové vrstvy vozovky. Práce běží podle harmonogramu, hotovo by mělo být na přelomu let 2024 a 2025.

Posun ve stavbě celkem 13,5 kilometru dlouhého úseku dálnice D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala představila Skanska v tiskové zprávě. Stavba ožila předloni v dubnu po dvou letech, kdy z ní odešli pracovníci sdružení italské společnosti Salini Impregilo a slovenské firmy Dúha.

Sedm a půl kilometru dlouhý tunel bude nejdelším na Slovensku. „Na práce související s primárním ostěním bylo použito 30 000 m³ stříkaného betonu. V tunelu byly dokončeny všechny horní klenby sekundárního ostění. Ze dna tunelu se vytěžilo 64 000 m³ horniny a zpětně se zabudovalo 30 000 m³ jako podkladový a výplňový beton pláně vozovky,“ řekl projektový manažer firmy Skanska Róbert Zwilling.

Podle oblastního manažera Skansky Vladimíra Kotrika probíhá dokončování podkladních vrstev pod vozovkou a práce na drenážním odvodnění tunelu. Dokončují se objekty pro technologie a kabelové propojky.

Součástí dálniční stavby je osm mostů, na každém Skanska používá jinou stavební technologii. Národná diaľničná spoločnosť musí ještě vysoutěžit dodavatele technologie pro zabezpečení a provoz tunelu.

Nová dálnice se na západě napojí na nedávno dokončený úsek Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, na východě se napojí na obchvat Vrútek a Martina. Po dokončení vznikne kompletní dálniční obchvat Žiliny, který zároveň ušetří nejméně čtvrt hodiny cesty do Tater.

Stavba úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala. Foto: SkanskaStavba úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala. Foto: SkanskaStavba úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala. Foto: SkanskaStavba úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala. Foto: SkanskaStavba úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala. Foto: SkanskaStavba úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala. Foto: SkanskaStavba úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala. Foto: SkanskaStavba úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala. Foto: SkanskaStavba úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala. Foto: SkanskaStavba úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala. Foto: SkanskaRažba silničního tunelu na ostrově Sudurøy. Pramen: Metrostav

 

Tagy D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala D1 Slovensko Národná diaľničná spoločnosť Skanska slovensko tunel Višňové
52 komentářů