Obrazem: Siemens ukázal výrobu Comfortjetů pro ČD, hotových je 22 skříní

Jeden z vyrobených vozů nových ComfortJetů pro ČD ve vídeňském závodě Siemens Mobility. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýJeden z vyrobených vozů nových ComfortJetů pro ČD ve vídeňském závodě Siemens Mobility. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

První vozy mají být zařazeny do provozu již v příštím roce.

Ve vídeňském závodě společnosti Siemens Mobility byl dnes zástupcům Českých drah (ČD) a novinářům představen průběh výroby nových interoperabilních netrakčních jednotek ComfortJet pro mezistátní provoz. Zakázku na dodání dvacítky devítivozových souprav s nejvyšší provozní rychlostí 230 km/h uzavřelo konsorcium firem Siemens Mobility – Škoda Group v roce 2021. Hodnota kontraktu dosahuje 12,5 miliardy korun.

První vozy mají být zařazeny do provozu s cestujícími v roce 2024, zpočátku však ještě nepůjde o ucelené jednotky, ale o jednotlivé vozy bez řídicího vozu a bistrovozu. Jejich schvalování totiž obvykle trvá nejdéle a dopravce se potýká s nedostatkem přepravních kapacit. První sestavenou soupravu by mělo být možné spatřit ještě ve druhé polovině letošního roku, a to při jejím testování.

Vídeňský závod Siemens Mobility již vyrobil skříně pro 22 vozů, ostravský závod Škoda Group pracuje na montáži vnitřního vybavení a interiérů devíti vozů. V Grazu (Štýrském Hradci) probíhá výroba podvozků. Řídicí vozy, jakožto nejsložitější článek celé netrakční jednotky, jsou už rovněž ve výrobním procesu. Montáž kabiny a řídicích systémů probíhá v mnichovském závodě Siemens Mobility, který se specializuje na výrobu lokomotiv a probíhá zde i produkce lokomotiv Vectron včetně těch, které si objednaly České dráhy.

Jeden z vyrobených vozů nových ComfortJetů pro ČD ve vídeňském závodě Siemens Mobility.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýJeden z vyrobených vozů nových ComfortJetů pro ČD ve vídeňském závodě Siemens Mobility.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýJeden z vozů nových ComfortJetů pro ČD ve vídeňském závodě Siemens Mobility. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLakování jednoho z vozů nových ComfortJetů pro ČD ve vídeňském závodě Siemens Mobility. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLakování jednoho z vozů nových ComfortJetů pro ČD ve vídeňském závodě Siemens Mobility. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLakování jednoho z vozů nových ComfortJetů pro ČD ve vídeňském závodě Siemens Mobility. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýDesign vozu Afmpz ComfortJetu. Zdroj: Siemens MobilityDesign - 1. třída / 2. třída v ComfortJetu.
Zdroj: Siemens MobilityDesign Bistro / oddíl pro tělesně postižené a pro kola v ComfortJetu. Zdroj: Siemens MobilitySchéma vozu Afmpz pro ComfortJet.
Zdroj: Siemens MobilitySchéma vozu Ampz pro ComfortJet.
Zdroj: Siemens MobilitySchéma vozu BRmpz pro ComfortJet.
Zdroj: Siemens MobilitySchéma vozu Bbmpz pro ComfortJet.
Zdroj: Siemens MobilitySchéma vozu Bmpz pro ComfortJet.
Zdroj: Siemens MobilitySchéma vozu Bdmpz pro ComfortJet.
Zdroj: Siemens Mobility
Tagy České dráhy ComfortJet siemens Siemens Mobility Siemens Viaggio Comfort Škoda Group
114 komentářů