Obrazem: S pomocí remorkéru Beskydy dnes připutovaly do Čech pivní tanky pro Plzeň

Plavební komora Střekov, ilustrační foto. Pramen: ŘVC ČRPlavební komora Střekov, ilustrační foto. Pramen: ŘVC ČR

Loď Andrea 2 společnosti EVD Sped. dnes dovezla z Drážďan do České republiky čtyři obří pivní tanky pro plzeňský pivovar.

Loď Andrea 2 společnosti EVD Sped. dnes dovezla z Drážďan do České republiky čtyři obří pivní tanky pro plzeňský pivovar. Pro cestu přes hranice přitom kvůli nízké hladině využila služeb státního remorkéru Beskydy, který zdarma pomáhá lodím překonat kritický úsek.

„Jinak než nákladní lodí nelze na větší vzdálenost tento náklad dopravit. Pokud by zdymadlo Děčín už stálo, nemusely by lodě čekat, až bude voda,“ uvedlo Ředitelství vodních cest. Andrea 2 plula do Lovosic, přípřež přitom potřebovala ke Střekovu, kde začíná kanalizovaná vodní cesta. Z Lovosic zamíří tanky po silnici do Plzně, přepravu zajistí společnost APB Plzeň.

Další dvě zásilky pivních tanků o průměru 6,5 metru by měly následovat, zatím jsou v Akenu, respektive v Hamburku. „Uvidíme, jestli nakonec dostaneme i tyto,“ uvedl šéf EVD Sped. Lukáš Hradský. Hladina Labe u hranic totiž v posledních týdnech klesá. Vodočet v Ústí nad Labem ukazuje jen 170 centimetrů, což znamená, že u hranic je méně než 150 centimetrů.

Zadokolesový remorkér Beskydy z roku 1956 je jako jediný svého druhu v Evropě stále v činné službě. Loď je plně funkční. Stát ji v listopadu 2016 koupil od společnosti EVD-Sped., nechal ji zrekonstruovat a zajišťuje s ní veřejnou službu přípřeže nákladním i osobním lodím na Labi v době omezených plavebních podmínek. Remorkér byl zároveň před dvěma lety prohlášen za kulturní památku.

Remorkér Beskydy pomáhá lodi s pivními tanky. Pramen: ŘVC ČRRemorkér Beskydy pomáhá lodi s pivními tanky (jaro 2020). Pramen: ŘVC ČRRemorkér Beskydy pomáhá lodi s pivními tanky (jaro 2020). Pramen: ŘVC ČRPlavební komora Střekov, ilustrační foto. Pramen: ŘVC ČRRemorkér Beskydy pomáhá lodi Andrea 2 s pivními tanky. Pramen: ŘVC ČR
Tagy EVD-Sped. Labe pivní tanky ŘVC
39 komentářů