Obrazem: Podoba železničního muzea na Masarykově nádraží se začíná rýsovat

Železniční muzeum, expoziční hala. Pramen: NTMŽelezniční muzeum, expoziční hala. Pramen: NTM

Připravuje se už od roku 2000 a ještě dlouho se připravovat bude. Chystané železniční muzeum u Masarykova nádraží už ale

Připravuje se už od roku 2000 a ještě dlouho se připravovat bude. Chystané železniční muzeum u Masarykova nádraží už ale nabývá konkrétní podoby díky zpracované architektonické studii. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

Studii si nechalo udělat Národní technické muzeum, jehož železniční sbírce má areál u křižovatky Bulhar sloužit. „Máme zpracovanou studii, od které bychom rádi odvíjeli podobu léta připravovaného muzea. Co se týče finančních prostředků, tak stále čekáme na jejich přidělení ze státního rozpočtu,“ sdělil deníku Zdopravy.cz ředitel Železničního muzea NTM Michal Novotný.

Depozitář NTM v Chomutově.
Pramen: NTMŽelezniční muzeum, pohled od Bulhara.
Pramen: NTMŽelezniční muzeum, vstupní hala.
Pramen: NTMŽelezniční muzeum, expoziční hala.
Pramen: NTMŽelezniční muzeum, pohled od severu.
Pramen: NTMŽelezniční muzeum, pohled na novou halu z Husitské pod Novým spojením.
Pramen: NTMŽelezniční muzeum na Masarykově nádraží.
Pramen: NTMŽelezniční muzeum na Masarykově nádraží.
Pramen: NTMBudoucí železniční muzeum dnes.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Náklady na zbudování muzea se na začátku století odhadovaly zhruba na 200 milionů, nyní to bude nejméně pětkrát tolik. Není přitom jasné, kdy se materiál dostane na vládu. Muzeum původně předpokládalo, že stát by se tak mělo ještě letos. Pak by se jako reálný termín otevření expozice v novém areálu jevil rok 2026, zřejmě to ale bude později.

NTM má ve sbírce téměř 150 kolejových vozidel, dalších 70 jich je na jeho akvizičním seznamu. Pro expozici na Masarykově nádraží se uvažuje zhruba o 40 vozidlech. Půjde o výběr železničního „rodinného stříbra“. Podle HN mašiny doplní expozice elektrotechniky.

Deník Zdopravy.cz letos v únoru přinesl velký rozhovor s Michalem Novotným.

Tagy Masarykovo nádraží Národní technické muzeum Železniční muzeum
19 komentářů