Obrazem: Po Hradci Králové začalo jezdit pět nových Iveco Urbanway

Nové autobusy Iveco Urbanway. Foto: Dopravní podnik města Hradce KrálovéNové autobusy Iveco Urbanway. Foto: Dopravní podnik města Hradce Králové

Všechna nová vozidla již dopravce kvůli větší bezpečnosti vybavuje kamerovým systémem.

Dopravní podnik města Hradce Králové (DPMHK) zařadil během léta do flotily pět nových nízkopodlažních autobusů značky Iveco Urbanway. Dalších pět přibude v Hradci Králové do konce listopadu.

Jde o třídveřové vozy s kapacitou 28 sedících a 78 stojících. Vozy jsou vybaveny klimatizací pro řidiče i cestující a USB porty pro nabíjení elektroniky. Kabina řidiče je vybavena chladničkou.

Nové autobusy obsahují kompletní kamerový systém, automatický hasicí systém v motorovém prostoru a nejnovější motory Iveco, které splňují v současné době platnou emisní normu EURO VI s třídou D.

Příští rok dalších šest autobusů

Instalaci kamer vysvětluje dopravce snahou o větší bezpečnost obyvatel města, k ochraně jejich života a zdraví, k ochraně majetku cestujících a majetku společnosti a k eliminaci všech jevů, které ruší klidnou a bezpečnou přepravu. „Je to krok k větší bezpečnosti našich zaměstnanců i cestujících. Ve městech, kde se pro takový kamerový systém ve vozech MHD rozhodli, výrazně ubylo problémů s napadením řidičů či revizorů a zlepšilo se i chování některých problémových cestujících a klesá vandalismus,“ řekl ředitel společnosti Zdeněk Abraham. K tomuto kroku se dopravní podnik rozhodl i kvůli tomu, že roste počet řidiček autobusů MHD.

Data z kamerového systému se budou zaznamenávat a několik dní ukládat pro případné využití policií, poté budou automaticky smazána. Kamery dosud DP používá u všech trolejbusů, u 20 elektrobusů a v některých autobusech pro účely monitorování pohybu cestujících v prostoru dveří a aktuálním dění ve voze MHD. DPMHK je chce mít už ve všech nově pořizovaných vozidel.

Cena jednoho autobusu vychází na 5,79 milionu korun bez DPH. V příštím roce počítají v Hradci Králové s dalšími šesti novými dieselovými autobusy. Tři budou dvanáctimetrové, tři kloubové osmnáctimetrové.

Nové autobusy Iveco Urbanway. Foto: Dopravní podnik města Hradce KrálovéNové autobusy Iveco Urbanway. Foto: Dopravní podnik města Hradce KrálovéNové autobusy Iveco Urbanway. Foto: Dopravní podnik města Hradce KrálovéNové autobusy Iveco Urbanway. Foto: Dopravní podnik města Hradce KrálovéNové autobusy Iveco Urbanway. Foto: Dopravní podnik města Hradce KrálovéNové autobusy Iveco Urbanway. Foto: Dopravní podnik města Hradce KrálovéNové autobusy Iveco Urbanway. Foto: Dopravní podnik města Hradce KrálovéNové autobusy Iveco Urbanway. Foto: Dopravní podnik města Hradce Králové
Tagy Dopravní podnik města Hradce Králové DPMHK Iveco Urbanway Zliner
17 komentářů