Obrazem: PESA finišuje s RegioFoxem pro provoz v PID

Jednotka 847 (RegioFox) pro České dráhy pro provoz v Pražské integrované dopravě. Foto: Rynek KolejowyJednotka 847 (RegioFox) pro České dráhy pro provoz v Pražské integrované dopravě. Foto: Rynek Kolejowy

Nové jednotky by se měly objevit ještě letos na trati z Prahy do Berouna přes Rudnou.

Společnost PESA Bydgoszcz má téměř hotovou další jednotku řady 847 pro České dráhy. Jezdit bude kompletně v barvách Pražské integrované dopravy (PID). Snímky jsme získali díky spolupráci s polským serverem Rynek Kolejowy.

První jednotky by se měly objevit ještě letos na trati z Prahy do Berouna přes Rudnou a dál do Rakovníka. Dieselová jednotka má v příštích letech výrazně proměnit provoz v české regionální dopravě. České dráhy jich mají aktuálně objednáno 76. Deset z nich bude jezdit v Pražské integrované dopravě.

První jednotka je aktuálně na zkušebním okruhu Výzkumného Ústavu Železničního. V různých fázích výroby je nyní osmnáct jednotek. Většina jednotek, které získají název RegioFox, bude jezdit v korporátním nátěru Českých drah, barvy PID jsou podmínkou kontraktu se Středočeským krajem a Prahou. První jednotky v barvách ČD jsou určeny pro Jihočeský kraj.

Nové jednotky budou již z výroby vybaveny evropským zabezpečovačem ETCS. Kapacita je 115 míst k sezení. Standardem bude klimatizace, bezbariérový přístup, wi-fi nebo zásuvky pro dobíjení drobné elektroniky. Jedna jednotka stojí zhruba 90 milionů korun.

Z první objednávky 33 jednotek míří deset do Středočeského kraje, po sedmi do Jihočeského a Pardubického kraje, devět na Vysočinu. Podle smlouvy mají jezdit do prosince letošního roku. Druhá objednávka na 33 jednotek je kompletně pro Královéhradecký kraj, dodávky jsou rozvrženy od roku 2024 do roku 2027. Posledních deset je pro Plzeňský kraj, kde České dráhy získaly ve veřejné soutěži novou smlouvu pro provozní soubor Plzeňsko.

Jednotka 847 (RegioFox)  pro České dráhy pro provoz v Pražské integrované dopravě. Foto: Rynek KolejowyJednotka 847 (RegioFox)  pro České dráhy pro provoz v Pražské integrované dopravě. Foto: Rynek KolejowyJednotka 847 (RegioFox)  pro České dráhy pro provoz v Pražské integrované dopravě. Foto: Rynek KolejowyJednotka 847 (RegioFox)  pro České dráhy pro provoz v Pražské integrované dopravě. Foto: Rynek KolejowyJednotka 847 (RegioFox)  pro České dráhy pro provoz v Pražské integrované dopravě. Foto: Rynek KolejowyJednotka 847 (RegioFox)  pro České dráhy pro provoz v Pražské integrované dopravě. Foto: Rynek KolejowyJednotka 847 (RegioFox)  pro České dráhy pro provoz v Pražské integrované dopravě. Foto: Rynek KolejowyJednotka 847 (RegioFox)  pro České dráhy pro provoz v Pražské integrované dopravě. Foto: Rynek KolejowyJednotka 847 (RegioFox)  pro České dráhy pro provoz v Pražské integrované dopravě. Foto: Rynek KolejowyMotorová jednotka ř. 847 RegioFox. Pramen: České dráhyInteriér jednotky 847. Foto: Jiří Ješeta / České dráhyInteriér jednotky 847. Foto: Jiří Ješeta / České dráhyInteriér jednotky 847. Foto: Jiří Ješeta / České dráhyInteriér jednotky 847. Foto: Jiří Ješeta / České dráhyInteriér jednotky 847. Foto: Petr BoreckýInteriér jednotky 847. Foto: Petr BoreckýInteriér jednotky 847. Foto: Petr BoreckýInteriér jednotky 847. Foto: Petr BoreckýInteriér jednotky 847. Foto: Petr BoreckýInteriér jednotky 847. Foto: Petr BoreckýJednotka 847 ve Velimi. Foto: Petr Borecký
Tagy 847 Pesa Bydgoszcz PID Pražská integrovaná doprava RegioFox
169 komentářů