Obrazem: Odgumování i nové značení. Hlavní ranvej pražského letiště prochází údržbou

Údržba hlavní vzletové a přistávací dráhy 06/24. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.czÚdržba hlavní vzletové a přistávací dráhy 06/24. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.cz

Odborníci prováději rovněž kalibraci radionavigačních zařízení. Činnosti souvisí se zvýšením bezpečnosti provozu a konají se dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim.

Od pondělí 24. dubna pracují zaměstnanci pražského letiště na tradiční údržbě hlavní vzletové a přistávací dráhy 06/24. Letecký provoz je tak částečně přesunut na vedlejší dráhu 12/30. Hlavní ranvej nyní prochází především tzv. odgumováním, kdy se z jejího povrchu odstraňují zbytky gumy z pneumatik přistávajících letadel. Novinářům to na speciální akci konané přímo na v tu chvíli uzavřené dráze řekl Miroslav Charvát, manažer Správy a rozvoje provozu ploch pražského letiště.

Údržbou prochází také vodorovné značení a pracuje se rovněž na pravidelném geodetickém ověřovacím měření či kontrole zabezpečovacího zařízení. Odborníci provádějí i kalibraci radionavigačních zařízení. Činnosti souvisí se zvýšením bezpečnosti provozu a konají se dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim. Přesouvání provozu má skončit s vybudováním nové paralelní ranveje, stavba se ale řadu let odkládá a je v nedohlednu.

Práce na hlavní dráze probíhají výhradně za dne, na vedlejší ranvej se provoz převádí v závislosti na počasí a pouze v čase mezi osmou hodinou ráno a šestou hodinou večer. Cílem je nerušit během noci klid v hustě osídlených částech Prahy, nad kterými letadla přistávající na vedlejší dráze nalétávají. Práce by měly skončit 5. května.

Údržba hlavní vzletové a přistávací dráhy 06/24. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.czÚdržba hlavní vzletové a přistávací dráhy 06/24. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.czÚdržba hlavní vzletové a přistávací dráhy 06/24. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.czÚdržba hlavní vzletové a přistávací dráhy 06/24. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.czÚdržba hlavní vzletové a přistávací dráhy 06/24. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.czÚdržba hlavní vzletové a přistávací dráhy 06/24. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.czÚdržba hlavní vzletové a přistávací dráhy 06/24. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.czÚdržba hlavní vzletové a přistávací dráhy 06/24. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.czÚdržba hlavní vzletové a přistávací dráhy 06/24. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.cz
Tagy letiště praha Letiště Václava Havla Praha prg ranvej
7 komentářů