Obrazem: Na D1 je po letech nová odpočívka Studený s korporátními toaletami a fitness koutkem

Nová dálniční odpočívka na D1 Studený. Foto: ŘSDNová dálniční odpočívka na D1 Studený. Foto: ŘSD

Toalety jsou zdarma, součástí kontraktu je pětiletá údržba a úklid odpočívky.

Po několika letech mají řidiči na D1 ve směru na Brno k dispozici malou odpočívku Studený na 70. kilometru. Je jedním z mála míst na české dálniční síti, kde stojí nové „korporátní toalety“. Podobné odpočívky mají být standardem na další roky.

Původní odpočívka ze 70. let 20. století byla několik let uzavřena, v červnu loňského roku začala její rekonstrukce. Její plocha nabízí nová parkovací místa pro 12 nákladních a 26 osobních vozidel, 2 autobusy a 3 pro vozidla s přívěsem, karavany či obytné vozy. Nechybí ani kontrolní stanoviště Policie ČR.

Mimo parkovací část je relaxační zóna se 44 lavičkami, 7 lavičkami se stolem, 24 odpadkovými koši v kompletní parkové úpravě. Součástí je rovněž fitness koutek se 4 posilovacími stroji. V centru stojí automatické korporátní toalety se 3 kabinkami, pisoáry, sprchou a s klopným přebalovacím pultem. „Zařízení je orientováno tak, aby v části čelem k dálnici mohly být umístěny nápojové a občerstvovací automaty. Dodavatel toalet bude současně po dobu dalších 5 let zajišťovat jejich provoz, údržbu a starat se o jejich čistotu,“ řekl Martin Buček z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Odpočívka disponuje dohledovým systémem a systém pro sledování obsazenosti stání pro nákladní vozidla. Tato data se přenášejí do dálničního informačního systému (DIS), kde jsou zpracována, vyhodnocena a dále poskytnuta uživatelům dálnice.

Proměna odpočívky vyšla na 19 milionů korun, zakázku získalo sdružení vedené firmou Dako Brno. Součástí sdružení je projekční firma Project Building a firma Johnny Servis.

„Zhruba polovina nákladů je stavba, polovina pak pravidelná údržba a udržování čistoty toalet,“ řekl loni Jan Hoření z Ředitelství silnic a dálnic. Toalety budou zdarma. „Řidiči si platí dálniční známky a mýto, tak nám přijde logické za tuto službu nepožadovat nic navíc,“ řekl Hoření.

Nová dálniční odpočívka na D1 Studený. Foto: ŘSDNová dálniční odpočívka na D1 Studený. Foto: ŘSDNová dálniční odpočívka na D1 Studený. Foto: ŘSDNová dálniční odpočívka na D1 Studený. Foto: ŘSDNová dálniční odpočívka na D1 Studený. Foto: ŘSDNová dálniční odpočívka na D1 Studený. Foto: ŘSDNová dálniční odpočívka na D1 Studený. Foto: ŘSDNová dálniční odpočívka na D1 Studený. Foto: ŘSD

 

Tagy D1 odpočívka Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Studený
34 komentářů