pruvodce

Obrazem: Lodě v přístavu Mělník ochránila před velkou vodou obří vrata

Protipovodňová vrata přístavu Mělník během nejvyšší hladiny Labe 18. 9. 2024. Autor: Tomáš Kolařík / Plavba a vodní cesty o.p.s.Protipovodňová vrata přístavu Mělník během nejvyšší hladiny Labe 18. 9. 2024. Autor: Tomáš Kolařík / Plavba a vodní cesty o.p.s.

Ochranný protipovodňový systém, který je umístěn v přístavu Mělník, je v tuzemsku svou velikostí unikátní.

Mělnický přístav ochránila v uplynulých dnech během velké vody obří protipovodňová vrata. Znovu se otevřela tento týden v pondělí, lodě na řeku ale zatím vyplout nemohou. Státní plavební správa na žádost Povodí Labe plavbu zakázala.

Povodí musí nyní zkontrolovat a vyčistit plavební dráhu, zprovoznit plavební komory a opravit plavební značení. Vodní cestu bude uvádět do provozu postupně. Kdy budou lodě moci vyplout z ochranných přístavů, není zatím jasné. „Jsme teprve na začátku s opravnými pracemi. Voda se ještě nevrátila do normálního stavu, takže si netroufáme termín odhadovat,“ uvedla tisková mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Ochranný protipovodňový systém, který je umístěn v přístavu Mělník, je v tuzemsku svou velikostí unikátní. Mohutná protipovodňová vrata o šířce 24 metrů a hmotnosti 110 tun spolu s menšími vraty na říčce Pšovce a dalšími hrazeními a valy přístav ochránily, takže se neopakovaly dramatické momenty z roku 2002, kdy některé lodě vzala voda a musely být zlikvidovány pyrotechniky. Současná vrata jsou v přístavu Mělník od roku 2012.

Protipovodňová vrata přístavu Mělník během nejvyšší hladiny Labe 18. 9. 2024. Autor: Tomáš Kolařík / Plavba a vodní cesty o.p.s.Otevírání protipovodňových vrat přístavu Mělník po poklesu hladiny Labe 23. 9. 2024. Autor: Tomáš Kolařík / Plavba a vodní cesty o.p.s.Celkový pohled na přístav Mělník během nejvyšší hladiny Labe 18. 9. 2024. Autor: Tomáš Kolařík / Plavba a vodní cesty o.p.s.Nákladní a osobní lodě v ochranném přístavu Mělník 18. 9. 2024. Autor: Tomáš Kolařík / Plavba a vodní cesty o.p.s.Nákladní a osobní lodě v ochranném přístavu Mělník 18. 9. 2024. Autor: Tomáš Kolařík / Plavba a vodní cesty o.p.s.Zaplavené mělnické nábřeží během nejvyšší hladiny Labe 18. 9. 2024. Autor: Tomáš Kolařík / Plavba a vodní cesty o.p.s.Protipovodňová vrata a čerpací stanice říčky Pšovka v přístavu Mělník během nejvyšší hladiny Labe 18. 9. 2024. Autor: Tomáš Kolařík / Plavba a vodní cesty o.p.s.Pohled na soutok Labe a Vltavy a Vraňansko-hořínský plavební kanál u Mělníka během nejvyšší hladiny Labe 18. 9. 2024. Autor: Tomáš Kolařík / Plavba a vodní cesty o.p.s.
Tagy Labe povodně přístav Mělník vltavsko-labská vodní cesta
9 komentářů