Obrazem: Leo Express poprvé odhalil téměř hotové vlaky z Číny

Nová jednotka od čínského výrobce CRRC pro Leo Express. Foto: LENová jednotka od čínského výrobce CRRC pro Leo Express. Foto: LE

Společnost Leo Express ukázala poprvé fotografie nové elektrické jednotky, která má jezdit po českých kolejích. První tři vlaky mají dorazit

Společnost Leo Express ukázala poprvé fotografie nové elektrické jednotky, která má jezdit po českých kolejích. První tři vlaky mají dorazit do Česka v polovině roku. Mělo by jít o první vlak vyrobený v Číně, který bude jezdit v Česku.

Leo Express vyvinul společně se CRRC nový typ elektrické jednotky, jejíž design a koncept vlastní naše společnost. Ten vychází ze zkušeností nabraných z miliardy ujetých osobokilometrů v českém i mezinárodním provozu. Plní tak požadavky našich zákazníků po moderních službách a ergonomii. Jednotka bude vícesystémová a takzvaně hybrid-ready – to znamená, že bude schopna jezdit kdekoliv na středoevropské železnici,“ uvedl ředitel Leo Expressu Peter Koehler.

Tři vlaky mají dorazit z Číny v polovině roku lodí do některého z evropských přístavů, pak je čeká přesun po zemi na zkušební okruh ve Velimi. Firma už dříve odhalila, že je chce nasadit na nové linky, například do Německa či Polska.

Na projektu vlaků se spolupodílí česká designerská studia a tuzemští dodavatelé, od nichž podle sdělení dopravce pochází přibližně 20 % komponentů.

Firma zatím zveřejnila pouze záběry exteriéru, interiér není dosud hotový. Vnitřní rozvržení vozu a jednotlivé prvky byly navrženy společností podle potřeb cestujících, jak je zná z dosavadního provozu. „Vlak bude disponovat novým modelem kuchyně, který umožní nabízet ještě více čerstvého zdravého občerstvení než dosud. Zároveň nabídne dostatek místa pro třídění odpadu. Vlaky mají nízkopodlažní přístup pro rodiče s kočárkem, cestující na invalidním vozíku nebo cyklisty s kolem, a samozřejmostí je i dostatečný prostor pro zavazadla, lyže a kola. Zároveň jsou respektovány rozdílné potřeby jednotlivých cestujících, a proto se mohou těšit na speciálně upravenou vyšší třídu nebo dětský oddíl. Design nových Leo Express vozidel je v podobě a barvách společnosti, železnici tak posílí další černé vlaky,“ uvedla firma v prohlášení.

Společnosti podepsaly smlouvu na dodávku tří elektrických vlakových souprav a opci na dalších 30 jednotek v hodnotě přes pět miliard korun.

Nová jednotka od čínského výrobce CRRC pro Leo Express. Foto: LENová jednotka od čínského výrobce CRRC pro Leo Express. Foto: LENová jednotka od čínského výrobce CRRC pro Leo Express. Foto: LENová jednotka od čínského výrobce CRRC pro Leo Express. Foto: LENová jednotka od čínského výrobce CRRC pro Leo Express. Foto: LENová jednotka od čínského výrobce CRRC pro Leo Express. Foto: LE
Tagy crrc LEO Express Top
140 komentářů