Obrazem: Iveco ukázalo novou verzi nejúspěšnějšího českého autobusu Crossway

Nový Iveco Crossway. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýNový Iveco Crossway. Foto: Zdopravy.cz, Jan Nevyhoštěný

Maska se přizpůsobila chystaným novým normám bezpečnostních systémů. Ve Vysokém Mýtě se vyrábí i elektrická verze.

Jeden z největších evropských výrobců autobusů Iveco ukázal na veletrhu Busworld novou verzi svého meziměstského autobusu Crossway. Ten se vyrábí ve Vysokém Mýtě a ve svém segmentu se jedná o nejúspěšnější a tedy nejprodávanější model vůbec.

Autobus dostal novou podobu zejména kvůli novým bezpečnostním normám, které začnou platit příští rok. Ty zahrnují prvky autonomního řízení a maska karoserie se jim tak musela přizpůsobit. Stejné prvky budou mít postupně i karoserie ostatních modelů Iveca – modelové řady se tak navzájem vizuálně přiblíží.

Na první pohled je také patrné, že Iveco se snažilo využít již existujících komponent z jiných svých vozidel. Světlomety už můžeme vidět u nákladních vozů výrobce, stejně tak je povědomý i volant a přístrojová deska.

Dává to logiku, jelikož pokročilé asistenční systémy se už v kamionové dopravě používají a navíc může sdílení dílů i výrazně snížit výrobní náklady.

Ve Vysokém Mýtě se dosud vyrábí současná varianta masky, produkce nové verze bude postupně nabíhat tak, aby v roce 2024 už vyjížděly z továrny jen vozy s povinnými bezpečnostními systémy.

Iveco Crossway vybavuje jak klasickým naftovým pohonem, tak ho nabízí i ve verzi CNG a nejnověji také jako plný elektrobus.

Právě model s elektrickým pohonem se v Bruselu ukázal návštěvníkům veletrhu. Jde o první oficiální představení nového vzhledu.

Elektrická verze Crosswaye LE ELEC je nabízena ve dvanácti i třináctimetrové verzi. Nabízí tak 44 respektive 48 míst k sezení.

Vychází z plynové CNG verze s nízkým těžištěm. Mimo jiné nabízí LED světlomety, vyhřívané přední sklo, couvací kameru, systém hlídání slepých úhlů, systém kontroly bdělosti řidiče, klimatizaci či senzory deště i světla.

Nový Iveco Crossway. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýNový Iveco Crossway. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýNový Iveco Crossway. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýNový Iveco Crossway. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýNový Iveco Crossway. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýNový Iveco Crossway. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýNový Iveco Crossway. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýNový Iveco Crossway. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýNový Iveco Crossway. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýNový Iveco Crossway. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýNový Iveco Crossway. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýNový Iveco Crossway. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýNový Iveco Crossway. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýNový Iveco Crossway. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýNový Iveco Crossway. Foto: Zdopravy.cz, Jan Nevyhoštěný
Tagy Busworld Iveco Iveco Crossway Vysoké Mýto
36 komentářů