Obnoveno. Do Židlochovic přijel po 40 letech osobní vlak

Příjezd prvního osobního vlaku do Židlochovic po 40 letech. Foto: Juraj KováčPříjezd prvního osobního vlaku do Židlochovic po 40 letech. Foto: Juraj Kováč

Židlochovice u Brna dnes přivítaly první osobní vlak po 40 letech. Provoz na obnovené trati z Hrušovan do Židlochovic přijel

Židlochovice u Brna dnes přivítaly první osobní vlak po 40 letech. Provoz na obnovené trati z Hrušovan do Židlochovic přijel po 40 letech vlak po obnovené trati z Hrušovan.

K plnému obnovení provozu dojde od neděle 15. prosince se zahájením platnosti nového jízdního řádu, dnes došlo ke slavnostnímu zahájení zvláštním vlakem s parní lokomotivou 433.0 přezdívanou Skaličák.

https://www.facebook.com/zidlochovice/posts/2615310598700160

 

Tříkilometrová trať prošla kompletní modernizací, Správa železniční dopravní cesty ji elektrizovala. Na konečné trati postavené v roce 1895 u nádraží vyrostl nový terminál veřejné dopravy, který přišel na 95 milionů korun. Propojuje vlakové a nedávno opravené autobusové nádraží, město opravilo i výpravní budovu.

Náklady na modernizaci tratě dosáhly 690 milionů korun bez DPH, součástí akce byla i úprava stanice Hrušovany u Brna, aby mohly jezdit do Židlochovic přímé vlaky, došlo současně k plné peronizaci.  Zakázku získalo sdružení firem Subterra a OHL ŽS Brno.

Osobní vlaky na této trati jezdily naposledy v roce 1979. Obnovu tratě si vyžádal Jihomoravský kraj. Ve všední dny bude mezi Brnem hlavním nádraží a Židlochovicemi podle jízdního řádu  jezdit 28 párů osobních vlaků,  ve špičce většinou dvakrát za hodinu, mimo špičku po hodině. Vlak pojede mírně kratší dobu než autobusy, ty ale často kvůli zácpám nabírají zpoždění. Některé vlaky budou pokračovat na brněnská nádraží v Židenicích a Králově Poli, některé pojedou až do Tišnova.

Kvůli obnovení provozu dojde i k velkým změnám v jízdních řádech autobusů. Nový terminál v Židlochovicích obslouží linky 151, 154, 505, 514, 521 a 522. Linka 520 obslouží zastávku Židlochovice, žel. st. na hlavní silnici v těsné blízkosti terminálu. Souběžná autobusová linka 505 (Brno – Židlochovice) pojede do Brna jen ve špičkách pracovních dní (mimo tuto dobu bude ukončena v přestupním uzlu Rajhrad, žel. st.) a v Brně bude ukončena na Ústředním hřbitově (nebude zajíždět až na ÚAN Zvonařka). Autobusová linka 522 a některé spoje linky 521 zejména mimo špičky pracovních dní budou ukončeny v terminálu Židlochovice, žel. st. (nezajedou do Hrušovan u Brna) a budou nově navazovat na vlaky linky S3 vedené z Brna do Židlochovic a zpět.

Příjezd prvního osobního vlaku do Židlochovic po 40 letech. Foto: Juraj KováčPříjezd prvního osobního vlaku do Židlochovic po 40 letech. Foto: Juraj KováčPříjezd prvního osobního vlaku do Židlochovic po 40 letech. Foto: Juraj KováčPříjezd prvního osobního vlaku do Židlochovic po 40 letech. Foto: Juraj KováčŽelezniční stanice Židlochovice. Foto: Juraj KováčAutobusový terminál u nádraží v Židlochovicích. Foto: Juraj KováčŽelezniční stanice Židlochovice. Foto: Juraj KováčŽelezniční stanice Židlochovice. Foto: Juraj Kováč
Tagy brno elektrizace trati Hrušovany u Brna - Židlochovice Jihomoravský kraj Správa železniční dopravní cesty SŽDC Top Trať Hrušovany u Brna - Židlochovice Židlochovice
32 komentářů