Obchvat Znojma má další zpoždění, proti územnímu rozhodnutí přišlo sedmisetstránkové odvolání

Stavba obchvatu Znojma. Foto: ŘSDStavba obchvatu Znojma. Foto: ŘSD

Odvolání proti územnímu rozhodnutí pro stavbu klíčových 750 metrů obchvatu Znojma podal spolek Obchvat, který stavbu blokuje dlouhodobě. Kvůli tomu

Odvolání proti územnímu rozhodnutí pro stavbu klíčových 750 metrů obchvatu Znojma podal spolek Obchvat, který stavbu blokuje dlouhodobě. Kvůli tomu se o další měsíce odsouvá a je otázkou, jak rychle o odvolání jihomoravský krajský úřad rozhodne. Odvolání má téměř 700 stran, uvedl v pátek na tiskové konferenci znojemský starosta Jan Grois (ČSSD). Spolek podal námitku i proti systémové podjatosti proti znojemskému stavebnímu úřadu, což může také územní řízení dále protahovat.

Ze znojemského obchvatu stojí jen severní část, po níž se jezdí od loňska. Nedokáže však zatím odvést tranzitní dopravu z centra města, protože je neúplný. Zbývající část má obchvat dovést až k výpadovce na Brno a jeho cena by se měla pohybovat okolo 300 milionů korun. Podle sčítání dopravy z roku 2016 přes centrum projíždí okolo 15 000 aut včetně kamionů denně.

Podle Groise je na vině legislativa, která stále nedokáže dostatečně hájit veřejný zájem a umožňuje zdržovat důležité stavby. „Úsilí o stavbu obchvatu nevzdáme a jednou obchvat určitě bude. Jen zatím těžko můžeme odhadovat kdy. Bohužel spolek tvoří zhruba pouze deset lidí, kteří stavbu blokují,“ řekl Grois.

Ten na rozdíl od svých předchůdců začal se spolkem jednat. Podle jeho slov se dařilo najít i společnou řeč a obě strany pracovaly na společném memorandu, které mělo být předložené do zastupitelstva. „Nakonec se však ukázalo, že spolku nejde o životní prostředí, ale o to, že chtějí svoje zahrady přeměnit na stavební pozemky, čímž by násobně zhodnotili svůj majetek. O životním prostředí není v návrhu memoranda nakonec ani slovo,“ uvedl Grois.

Trasa části obchvatu Znojma. Foto: ŘSD

Trasa části obchvatu Znojma. Foto: ŘSD

Ředitelství silnic a dálnic má vykoupené všechny pozemky s výjimkou necelých 300 metrů čtverečních. „Majitelem je jeden z členů spolku, shoda na podmínkách s ním není,“ řekl Grois. Nyní se tedy počítá s tím, že pozemek bude vyvlastněný, až dospěje stavební řízení do fáze, kdy to zákony umožňují.

Detaily o celé stavbě jsou na stránkách ŘSD.

ČTK

Tagy I/38 obchvat Znojma Ředitelství silnic a dálnic Znojmo
36 komentářů