Obchvat Pardubic postaví sdružení vedené Hochtiefem, hledání vítěze trvalo 20 měsíců

Most přes Labe na trase severovýchodního obchvatu Pardubic. Foto: ŘSDMost přes Labe na trase severovýchodního obchvatu Pardubic. Foto: ŘSD

Jde o zatím největší zakázku ŘSD v režimu Design&Build.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) po roce a tři čtvrtě uzavřelo jednu z nejdéle trvajících soutěží. Vítězem tendru na stavbu severovýchodního obchvatu Pardubic (oficiálně stavba I/36 Pardubice, Trnová – Fáblovka – Dubina) se stalo sdružení firem Hochtief, Doprastav a Silnice Čáslav. ŘSD dnes soutěžícím rozeslalo oznámení o výběru nejvýhodnější nabídky. Běží ještě lhůty na odvolání.

Vítězná cena je 1,446 miliardy korun, předpokládaná cena byla 1,467 miliardy korun. Sdružení zakázku získalo až jako třetí v pořadí. První byla společnost Metrostav Infrastructure, která byla vyloučena po rozhodnutí soudu. Druhý byl polský Budimex, který byl vyloučen pro chyby v nabídce.

ŘSD soutěž vypsalo loni v lednu. Výběr zhotovitele nabral zpoždění, termín uzávěrky tendru byl kvůli chybám v dokumentaci a dotazům uchazečů postupně posunut z 11. května 2021 na 29. dubna 2022. Množství dotazů pramenilo mimo jiné z toho, že jde o dosud největší zakázku ŘSD, která běží v režimu Design&Build. Vítěz musí stavbu částečně vyprojektovat.

„Nebudou-li od neúspěšných uchazečů podány námitky proti výběru, předpokládáme zahájení realizace stavby v průběhu října,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Hotovo by mělo být v roce 2025.

Přeložka silnice I/36 bude čtyřpruhová a směrově rozdělená. Nová silnice by měla výrazně snížit zátěž centra města tranzitní i místní dopravou. Silnice I/36 slouží mimo jiné jako přivaděč k dálnici D11. Povede od kruhové křižovatky u Globusu ke křižovatce na Dubině ve směru na Holice.

Severovýchodní obchvat Pardubic na silnici I/36. Pramen: ŘSD

Severovýchodní obchvat Pardubic na silnici I/36. Pramen: ŘSD

Zřejmě nejzajímavějším objektem na trase bude přemostění slepého ramene Labe a řeky Labe. Vznikne zde zavěšený most o dvou polích a celkové délce 200 metrů. Stavba má stavební povolení. Detailněji je popsána v informačním letáku. 

Tagy Doprastav Hochtief I/36 Trnová - Fáblovka – Dubina obchvat Pardubic pardubice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Silnice Čáslav
13 komentářů