Obchvat Jihlavy: Cesta k podpisu smlouvy je volná, stavba začne ještě letos

Nový sjezd ze silnici I/38 do ulice Romana Havelky v Jihlavě. Foto: SkanskaNový sjezd ze silnici I/38 do ulice Romana Havelky v Jihlavě. Foto: Skanska

Možnost čerpat peníze z dotace má kraj jen do konce příštího roku. Pokusí se vyjednat prodloužení této lhůty.

Třetí pokus Kraje Vysočina o nalezení firmy, která postaví jihovýchodní obchvat Jihlavy (II/602), směřuje k úspěchu. Kraj dnes oznámil, že proti výběru dodavatele z října nepřišly žádné námitky, tudíž lze přikročit k podpisu smlouvy s vítězem.

„Pokud vybraný dodavatel předloží v následujících dnech všechny povinné originály potřebných dokumentů, nic nebrání tomu, aby byla podepsána smlouva o dílo. Veškeré další podrobnosti bude možné komentovat v okamžiku, kdy bude smlouva podepsána oběma stranami a vložena do registrů,“ uvedl dnes kraj, podle kterého má stavba začít ještě letos.

Podle hejtmana Vítězslava Schreka bylo podáno pět nabídek. Vítěze, kterého v říjnu odsouhlasili radní, ale kraj zatím tají. Podle informací deníku Zdopravy.cz v tendru zvítězilo sdružení firem MI Roads, BES Benešov a IMOS. První dvě jmenované patří do skupiny Metrostav.

Nová silnice měřící 2,4 kilometru má propojit výpadovky I/38 na Znojmo a II/405 na Třebíč. Na stavbu má kraj slíbenou dotaci 307 milionů Kč. S dotací se ale kraj dostal pod časový tlak kvůli dvěma předchozím neúspěšným tendrům, které se mu nepodařilo dovést k podpisu smlouvy, nýbrž ke zrušení. V obou předchozích soutěžích přišla s nejnižší nabídkou společnost Metrostav Infrastructure, která je matkou nově založené MI Roads. Ta byla založena krátce poté, co soud vydal zákaz firmě Metrostav Infrastructure účastnit se soutěží o veřejné zakázky.

Možnost čerpat peníze z dotace má kraj jen do konce příštího roku. Podle dřívějších vyjádření se na ministerstvu pro místní rozvoj pokusí vyjednat prodloužení této lhůty. S rušením a opětovným vypisováním tendrů roste Kraji Vysočina také cena. Zatímco v předchozím roce činil odhad 455 milionů korun, v aktuálním je předpokládaná cena 553 milionů.

Tagy Kraj Vysočina MI Roads obchvat Jihlavy
7 komentářů