Obchvat Bučovic na Vyškovsku má územní rozhodnutí, odvede tranzit z náměstí

Náměstí Svobody v Bučovicích. Autor: město Bučovice – město Bučovice, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12757351Náměstí Svobody v Bučovicích. Autor: město Bučovice – město Bučovice, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12757351

O téměř šestikilometrovém obchvatu Bučovic, které leží na frekventované silnici z Brna do Trenčína, se začalo mluvit již v 80. letech.

Obchvat Bučovic na Vyškovsku na silnici I/50, který má z města odvést tranzitní dopravu, má platné a pravomocné územní rozhodnutí. Územní řízení ke stavbě bylo dokončeno v pátek. Informovala o tom bučovická radnice.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) počítá podle aktuálních informací o stavbě s vydáním stavebního povolení v průběhu roku 2025, samotné práce mají začít v roce 2026, hotovo má být v roce 2028. Předpokládaná cena stavby je dvě miliardy korun.

I/50, Bučovice obchvat. Pramen: ŘSD

I/50, Bučovice obchvat. Pramen: ŘSD

O téměř šestikilometrovém obchvatu Bučovic, které leží na frekventované silnici I/50 z Brna do Trenčína, se začalo mluvit již v 80. letech minulého století. Silnice vede přes bučovické náměstí a denně po ní v roce 2016 projelo podle sčítání dopravy v průměru 16 000 aut. Až bude obchvat hotový, většině obyvatel města se citelně uleví a zvýší se bezpečnost v centru.

Stavba už byla v prvním desetiletí 21. století poměrně blízko, dokonce bylo vydané územní rozhodnutí pro první etapu. V roce 2007 bylo ale proti projektu podáno odvolání a pak stavbu napadli další občané i peticemi. Upustilo se tedy od původní trasy podél Litavy a vznikla vyhledávací studie, která určila nejvhodnější trasu, vedoucí jižně od města a severně od obce Kloboučky.

Tagy Bučovice obchvat I/50 ŘSD
40 komentářů