Obce spojí s Hranicemi nová cyklostezka s lávkou za 102 mil. Kč

Cykloturistika na vinařských stezkách. Foto: CzechTourismCykloturistika na vinařských stezkách. Foto: CzechTourism

Více než 100 milionů korun bude stát nový tříkilometrový úsek cyklostezky Bečva mezi obcemi Ústí a Černotín na Přerovsku a

Více než 100 milionů korun bude stát nový tříkilometrový úsek cyklostezky Bečva mezi obcemi Ústí a Černotín na Přerovsku a nedalekými Hranicemi, díky kterému už cyklisté nebudou muset jezdit po rušných silnicích. Součástí projektu je nová lávka přes řeku Bečvu za zhruba 60 milionů korun. Stavba cyklostezky byla zahájena tento týden, dokončena má být v závěru příštího roku.

Diskuze o stavbě této části cyklostezky Bečva se podle starosty Ústí Libora Vykopala vedla zhruba šest let. „Propojit Ústí s Hranicemi se nám ale několik let nedařilo,“ uvedl Vykopal, podle kterého původní záměr narážel na nesouhlas Vodovodů a kanalizací Přerov a Povodí Moravy.

Obci se nakonec podařilo zahrnout do svého územního plánu i lávku přes řeku Bečvu, díky které se může cyklostezka Bečva v tomto místě propojit. Úsek mezi obcemi Ústí a Černotín a městem Hranice je nyní podle Vykopala pro cyklisty velmi nebezpečný. Jezdit totiž musí po frekventovaných silnicích.

Nová část cyklostezky Bečva povede z Ústí přes lávku a poté po pravém břehu Bečvy na katastru obce Černotín až do Hranic, kde se napojí na stávající cyklostezku vybudovanou v roce 2018. Další informace a vizualizace jsou na stránkách Atelis.eu.

Cyklostezka Bečva na katastrech obcí Ústí a Černotín. Pramen: Atelis.eu

Cyklostezka Bečva na katastrech obcí Ústí a Černotín. Pramen: Atelis.eu

Projekt cyklostezky je finančně náročný, proto obce spojily své síly a požádaly Státní fond dopravní infrastruktury o dotaci, která činí 80 milionů korun. Zbývajících 22 milionů korun zaplatí Olomoucký kraj, město Hranice a obce Ústí a Černotín.

Podle předsedy Mikroregionu Hranicko a starosty Partutovic Jaroslava Šindlera by obce Černotín a Ústí bez dotací tak velkou investici samy nezvládly financovat, jelikož jejich roční rozpočty se pohybují kolem osmi milionů korun. „Jsou sestaveny jako vyrovnané. Jen minimální část lze proto použít na investice,“ upozornil Šindler.

Loni na podzim byl dokončen 1,5 kilometru dlouhý úsek cyklostezky Bečva ze Skaličky do Ústí, který stál více než 4,5 milionu korun. Hejtmanství na projekt přispělo milionem korun. „Cyklostezka Bečva je významnou trasou, kterou ročně využívají tisíce kolařů. Ať už po ní směřují do školy, za prací či k lékaři nebo jde o turisty, kteří přijeli za krásami regionu,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO).

Cyklostezka Bečva vede od pramenů Rožnovské a Vsetínské Bečvy až po soutok s Moravou. Měří dohromady 160 kilometrů. Trasa vede po stezkách pro cyklisty, místních komunikacích a v omezené míře i silnicích III. a II. třídy.

ČTK

Tagy cyklostezka Bečva
27 komentářů