ÖBB staví v údolí Stubachtal přečerpávací elektrárnu za 300 milionů eur

Tauernmoossee - © ÖBB, SailerTauernmoossee - © ÖBB, Sailer

Rakouské dráhy patří díky využití stoprocentně čisté trakční elektřiny k nejekologičtějším dopravcům v Evropě

Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) ohlásily zahájení hlavních stavebních prací na alpské přečerpávací elektrárně v oblasti Stubachtal ve spolkové zemi Salcbursko. Celkem zde investují 300 milionů eur (cca 7,8 miliardy Kč).

V oblasti Stubachtal mají rakouské dráhy největší energetické zázemí, budují ho už od roku 1914.  Z celkem deseti vodních elektráren ÖBB leží čtyři právě zde. „Kromě výroby ekologicky šetrné elektřiny z vodní energie umožní nová přečerpávací elektrárna Tauernmoos na rozdíl od konvenčních akumulačních elektráren nákladově efektivní skladování velkého množství energie a tím optimální pokrytí energetické špičky v trakční síti,“ uvedly ÖBB na svých stránkách. V době energetického sedla se bude přebytečná energie využívat k čerpání vody do akumulační nádrže.

Tauernmoossee - © ÖBB, SailerStavba elektrárny Tauernmoos - © ÖBB, SailerStavba elektrárny Tauernmoos - © ÖBB, SailerPřečerpávací elektrárna Tauernmoos -  © ÖBB / EQ-VISVlak ÖBB, ilustrační foto. Pramen: ÖBB

Přípravné práce na nové elektrárně na jezeře Tauernmoossee probíhají už od jara, nyní se začalo s ražbou tunelů.  Stavba začala v nadmořské výšce 1500 metrů a v náročném terénu bude probíhat až do roku 2025. Do běžného provozu se má nová elektrárna dostat v roce následujícím.

„Díky využití stoprocentně zeleného trakčního proudu z obnovitelné energie jsme jedním z nejekologičtějších železničních operátorů v Evropě,“ nechal se slyšet generální ředitel ÖBB Andreas Matthä.

Tagy elektrárna ÖBB trakční elektřina
55 komentářů