ÖBB hlásí historický rekord v počtu cestujících v nočních vlacích

Nighjet ve Vídni. Foto: ÖBBNighjet ve Vídni. Foto: ÖBB

Dopravce očekává další expanzi příští rok s nasazením nových souprav.

Rakouské Spolkové dráhy ÖBB přepravily podle svého vyjádření nejvíce cestujících v nočních vlacích NightJet v historii. Bez udání přesných čísel to dopravce uvedl v tiskové zprávě. Noční spojení čeká pod touto značkou další rozvoj.

ÖBB se staly průkopníkem opětovného boomu nočních linek v Evropě v době, kdy řada dopravců tato spojení ještě rušila. „Nikdy v historii necestovalo s ÖBB na delší vzdálenosti tolik lidí jako dosud. A tento boom je dobře patrný i ve vlacích NightJet. V létě byly vlaky téměř kompletně vyprodané. Klimaticky přátelská a pohodlná cesta nočním vlakem se v posledních letech stala alternativou k letům na krátké vzdálenosti,“ uvedly ÖBB.

Dopravce od nového jízdního řádu dál rozšířil svoji síť o spojení do Janova a La Spezie. Na síť nočních vlaků byl znovu připojen i Stuttgart. Od 11. prosince jezdí přímý vlak přes Mnichov do Benátek. A vlaky EuroNight z Budapešti, Záhřebu a Rijeky jsou nově prodlouženy do Stuttgartu.

Rakouské dráhy chystají příští rok zásadní proměnu s nasazením nových souprav, aktuálně se testuje jedna v Česku na zkušebním okruhu. Objeví se poprvé na konci léta na spojích do Itálie. Do konce roku 2025 jich má být na kolejích všech 33. Podle generálního ředitele ÖBB Andrease Matthä začíná s nástupem nového vlaku i „nový věk nočního cestování“. Za jednu z nejdůležitějších inovací považují ÖBB mini kabiny s modulem pro jednoho cestujícího, které mají zlepšit soukromí na cestách. Soupravy jsou sedmivozové, z toho dva jsou osobní vozy (řídicí vůz a multifunkční vůz). Tři vagony jsou lehátkové (čtyřmístná kupé + mini kabiny) a dva jsou lůžkové (dvoumístná kupé). Všechna kupé v lůžkovém voze mají vlastní WC a sprchu.

Tagy nightjet ÖBB
40 komentářů