O řidičský průkaz bude možné žádat přes internet, materiál jde do vlády

Řidičský průkaz, vzor. Parmen: MDČRŘidičský průkaz, vzor. Parmen: MDČR

Implementace nových funkcí by pak měla vyjít na zhruba 6,5 milionu korun

Ministerstvo dopravy poslalo po dlouhých přípravách k projednání vládou záměr, který by měl motoristům ulehčit agendu kolem řidičských průkazů. Nově by mohli řidiči žádat o nový průkaz přes internet, a to v případě uplynutí platnosti nebo blížícího se konce platnosti starého průkazu. Ministerský materiál se objevil ve vládním systému eKLEP.

„Tento projekt navazuje na již realizované kroky v oblasti digitalizace agend řidičů, které umožnily použití digitalizovaných fotografií a rozvolnění místní příslušnosti nejen v oblasti podávání žádostí o řidičské průkazy,“ píše ministerstvo vládě.

Původně měl systém fungovat už od loňského roku, ministerstvo přitom chtělo budovat samostatný portál. Změnilo ale názor a zvolilo využití funkcionality již existujícího Portálu občana. Implementace nových funkcí by pak měla vyjít na zhruba 6,5 milionu korun. „Hlavním důvodem byla snaha centralizovat služby občanovi v rámci portálových řešení a efektivně využít již dostupné možnosti integrace jednotlivých IS,“ píše se v dokumentu pro vládu.

V současnosti musí řidiči o výměnu řidičského průkazu požádat nejdříve tři měsíce před skončením platnosti dokladu. K výměně je nutné donést platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz. Výměnu řidičského průkazu provádějí všechny úřady s rozšířenou působností, bez ohledu na místo trvalého bydliště žadatele. Standardní výměna je zdarma, v případě žádosti o vydání dokladu do pěti dnů motoristé zaplatí 700 korun. Od roku 2018 žadatel při výměně nemusí předkládat papírovou fotografii.

Z materiálu pro vládu:

V rámci realizace 1. etapy budou respektovány následující základní principy:

• ePodání bude možné provést na Portálu občana,
• ePodání bude možné provést pouze v případě uplynutí platnosti nebo blížícího se konce platnosti řidičského průkazu (ŘP),
• ePodání nebude možné učinit při změně osobních údajů uváděných na ŘP oproti poslednímu evidovanému ŘP (jméno, příjmení, datum narození) – z důvodu poplatku za úkon,
• vyzvednutí vyrobeného ŘP proběhne na žadatelem určeném obecním úřadě obce s rozšířenou působností (ORP),
• vrácení starého ŘP proběhne při vyzvednutí nového ŘP na určeném ORP,
• žádost bude podléhat kontrole a schválení ze strany odpovědného úředníka příslušného ORP, kterou žadatel zvolil.

Tagy Ministerstvo dopravy řidičský průkaz vláda
46 komentářů