O první ústeckou dražbu autovraků byl zájem, nejvýš vystoupala cena za Škodu 120

Škoda 120, která se dražila v Ústí nad Labem. Foto: Portaldrazeb.czŠkoda 120, která se dražila v Ústí nad Labem. Foto: Portaldrazeb.cz

Cena za Škodu 120 dosáhla namísto vyvolávací ceny 300 korun více než stonásobku. Peníze utržené z prodeje pokryjí odtah a náklady za stání na odstavném parkovišti.

První aukce autovraků v Ústí nad Labem se účastnilo 46 dražitelů, prodalo se všech 16 vozů. Nejvíc zaplatil bývalý automobilový závodník za Škodu 120, a to 35 500 korun. V součtu lidé auta vydražili za 123 100 korun, řekla dnes novinářům Monika Straková z odboru dopravy a majetku na ústeckém magistrátu.

Dražba začala krátce po 9:00, každé auto se mělo dražit tři minuty. Kvůli vyššímu zájmu o některá auta však aukce trvala nakonec o něco déle. Všechny vozy se začínaly dražit na částce 300 korun, lidé mohli přihazovat nejméně 50 korun. Za vraky pak museli zaplatit na místě v hotovosti. „Dražba byla, řekl bych, velmi úspěšná, přišlo hodně dražitelů. Až nad očekávání se vydražilo poměrně za dost peněz,“ řekl Miroslav Kupka z exekutorského úřadu Praha 5. Podle něj nikdo z úřadu nečekal tak vysoký zájem.

„S výsledkem jsme moc spokojení, protože pro nás bylo prioritou dostat auta pryč z ulic, což se nám povedlo. A teď už to bylo jen o tom, kam půjdou dál,“ uvedla Straková. S dražbami podle ní bude město pokračovat, další aukce by se mohla uskutečnit na jaře, kdy by mělo jít do aukce víc aut než dnes.

Část výnosu z prodeje se může vrátit poslednímu majiteli

Velký zájem lidí očekával vedoucí odboru a majetku na ústeckém magistrátu Dalibor Dařílek. Že se prodají všechna vozidla odtažená z ústeckých ulic, ale netipoval. „Od začátku máme nějakých 350 podnětů a podle mě máme z ulic pryč víc než dvě třetiny aut. Zbytek si odstranili lidé a nějaké příběhy ještě běží z hlediska časového,“ řekl novinářům Dařílek. Peníze utržené z prodeje pokryjí odtah a náklady za stání na odstavném parkovišti. Zbytek peněz náleží původnímu majiteli vozidla. „Po dvou letech, pokud si je nevyzvedne, tak ho vyzveme ještě jednou, a pokud do tří let si je nevyzvedne, tak tehdy přebytek patří městu,“ doplnil vedoucí. Odstranění vozidla z ulice vyjde město zhruba na 10 000 korun.

Největší zájem měli dražitelé o Škodu 120, kterou chce její nový majitel opravit. „Čekal jsem, že se to prodá za daleko víc. Byli jsme ochotni jít o něco výš, očekávání bylo něco okolo 100 000 (korun),“ uvedl majitel, který si nepřál uvádět své jméno. Zájem o Škodu 120 měl i Antonín Čermák z Prahy, který si ji chtěl pořídit z nostalgie. Za auto chtěl zaplatit maximálně 35.000 korun, řekl. Na dražbu dorazili podle zjištění ČTK i lidé z Mělníka či Kutné Hory.

ČTK

Tagy autovraky Škoda 120 Ústí nad Labem
22 komentářů