O post šéfa drážního regulátora mají zájem tři lidé včetně současného předsedy

Praha hlavní nádraží. Foto: Jan SůraPraha hlavní nádraží. Foto: Jan Sůra

Vybraný kandidát povede Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře šest let.

Celkem tři uchazeči podali přihlášku do výběrového řízení na post předsedy Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře (ÚPDI). Je mezi nimi jak stávající předseda Pavel Kodym, tak provozní ředitelka Arrivy Transport Luďka Hnulíková.

„Do výběrového řízení na předsedu/předsedkyni Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře jsme obdrželi tři žádosti, aktuálně probíhá jejich posuzování,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Filip Medelský.

Svoji kandidaturu deníku Zdopravy.cz potvrdil Pavel Kodym. Luďka Hnulíková, o které se v oboru několik týdnů mluvilo jako o možné zájemkyni, účast nepotvrdila ani nevyvrátila. Podle zdrojů Zdopravy.cz ale přihlášku podala. Třetí jméno se redakci nepodařilo zjistit.

Podle požadavků musí kandidát na předsedu nejmenšího úřadu na české železnici splňovat kromě vysokoškolského vzdělání praxi minimálně sedm let v oblasti působnosti úřadu, z toho alespoň tři roky ve vedoucí funkci. Předsedu pak schvaluje vláda. Funkční období je šest let, nový předseda či předsedkyně má nastoupit 15. února.

Úřad začal působit před necelými šesti lety, kdy vznikl novým zákonem. Nezávislý regulátor má za úkol především hlídat transparentní přístup při přidělování kapacity jednotlivým dopravcům, řeší také spory mezi dopravci a provozovateli dráhy, uzavírání smluv o přístupu na dráhu, ale třeba také výlukový jízdní řád. .

Ministr dopravy Martin Kupka v nedávném rozhovoru pro deník Zdopravy.cz mluvil o možném sjednocení agend některých úřadů do jednoho. „Úvahy o sloučení více agend tu jsou. Pokud má stát myslet úspory na straně výdajů na úřady vážně, musí se dotknout i počtu úřadů. Nicméně v případě ÚPDI vypíšeme standardně výběrové řízení,“ řekl Kupka

Tagy Ministerstvo dopravy ÚPDI úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře
6 komentářů