O ostravskou Ekovu má zájem Škoda Transportation a Strnadova Czechoslovak Group

Parciální trolejbus Ekova Electron 12T. Foto: EkovaParciální trolejbus Ekova Electron 12T. Foto: Ekova

Ostravské zastupitele čeká v příštích měsících rozhodování o dalším fungování dceřiné společnosti Dopravního podniku Ostrava Ekova Electric. Ve hře je

Ostravské zastupitele čeká v příštích měsících rozhodování o dalším fungování dceřiné společnosti Dopravního podniku Ostrava Ekova Electric. Ve hře je prodej firmy.

Materiál pro ostravské zastupitele obsahuje tři možnosti: nechat stávající stav, včlenit ji zpět do dopravního podniku a udělat z ní středisko údržby nebo do firmy pustit strategického partnera. Ostrava začernila některé údaje ve veřejně dostupném dokumentu, jsou na nich i dvě jména předběžných zájemců: Škoda Transportation a skupina Czechoslovak Group.

Ekova se zabývá modernizací a výrobou tramvají, trolejbusů a elektrických autobusů. Podle materiálu došlo v poslední době k výraznému poklesu zakázek pro firmu. Souvisí to i s tím, že řada dopravních podniků místo modernizací starších tramvají kupuje nové. „Ekova stojí na křižovatce, kdy se musí strategicky rozhodnout, jak zareaguje na výše popsané změny na obchodních a pracovních trzích,“ uvádí materiál. Firma má kontrakty jen do konce roku 2021. Materiál mluví o tom, že je příliš malá na to, aby se mohla věnovat více vlastnímu vývoji a soupeřit s většími výrobci. DPO v nedávné soutěži na trolejbusy nastavilo parametry, které ani neumožňují své dceřiné firmě se přihlásit.

Zastupitelé se na svém zasedání minulý týden rozhodli uspořádat ještě speciální seminář na téma budoucnosti Ekovy.

Ekova Electric zaměstnává 188 lidí. Firma vznikla v roce 2011, kdy se tím vyčlenila část činnosti Dopravního podniku Ostrava.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO Ekova ostrava
26 komentářů