O kolik zdraží mýto? Poplatek za hluk a znečištění bude počítat pro stát Deloitte, vybírat se bude za rok

Kamiony, dálnice, ilustrační foto. Pramen: MDČRKamiony, dálnice, ilustrační foto. Pramen: MDČR

Ministerstvo dopravy udělalo další krok ke zdražení používání tuzemských silnic. Od příštího ledna mají dopravci kromě poplatku za použití silnice

Ministerstvo dopravy udělalo další krok ke zdražení používání tuzemských silnic. Od příštího ledna mají dopravci kromě poplatku za použití silnice či dálnice odvádět ještě poplatek za znečištění ovzduší a poplatek za hluk. Výši nových sazeb už začíná pro stát připravovat společnost Deloitte Advisory

Vyplývá to ze smlouvy v hodnotě 250 tisíc korun bez DPH, kterou ministerstvo zveřejnilo v registru smluv. „Společnost Deloitte pro ministerstvo připraví propočet několika variant, jak by mohlo třísložkové mýto vypadat a jak bychom to následně zakotvili do vyhlášky a nařízení vlády, kterým se stanoví sazby mýtného,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Variantní návrh pak začne řešit ministerstvo a Státní fond dopravní infrastruktury, čeká ho projednání s odbornou veřejností. „Výsledná podoba se bude někdy kolem pololetí notifikovat Evropské komisi. Vše tak, aby se od ledna příštího roku fungovalo podle nové struktury sazeb,“ dodal Jemelka.

Se zavedením třísložkového mýta počítá novela zákona o pozemních komunikací, konkrétně § 22 odst. 1. Samotné mýto stát nemůže zvednout kvůli velkému podílu evropských dotací na stavby dálnic. Získat více od dopravců ale může novými poplatky. Bývalý ministr dopravy Dan Ťok loni odhadl, že by tak stát mohl získat od dopravců o 50 % více než dosud.

Tagy Ministerstvo dopravy mýto poplatek za hluk poplatek za znečištění ovzduší zdražení mýta
10 komentářů