O 40 % levnější než odhad. Stavba východního obchvatu Hořovic má zhotovitele

Silnice II/114 na okraji Hořovic. Foto: Google Street ViewSilnice II/114 na okraji Hořovic. Foto: Google Street View

Stavba propojky dvou silnic II. třídy začne na podzim.

Sdružení firem Swietelsky stavební a Biggest získalo zakázku na východní část obchvatu Hořovic. O zadání zakázky dnes rozhodli středočeští radní. Cena v soutěži, do které přišlo sedm nabídek, výrazně klesla. Z odhadovaných 277 milionů korun bez DPH na 164,6 milionu korun.

Vítězství sdružení vyplývá z informací na profilu zadavatele a dnešní tiskové zprávy. Jde o stavbu, která na východě města propojí silnice II/114 a II/117 vedoucí z Hořovic do Lochovic a Žebráku. „Obchvaty měst a obcí mají při plánování investic jednu z priorit. Zvyšují především bezpečnost v sídlech samotných, občanům se navíc uleví od dopravní zátěže i exhalací,“ řekl Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy. Stavba začne na podzim, hotovo má být do dvou let.

V budoucnu budou řidiči odbočovat ze stávající silnice z Lochovic (II/114) k nemocnici. Poté minou areál a pokračovat budou dále až na křižovatku s ulicí Tyršovou, na silnici II/117 mířící k dálnici D5 a Žebráku. Nová komunikace bude dlouhá zhruba 1,5 kilometru. Součástí stavby jsou čtyři úrovňové křižovatky, dva mosty a lávka pro pěší.

„Úrovňové křižovatky slouží k napojení obchvatu na komunikace nižších tříd. Do stavby jsou zahrnuty související přeložky komunikací nižších tříd, cyklostezky a cesty pro pěší, protihluková stěna a hospodářské sjezdy. Součástí stavby jsou dále přeložky či úpravy inženýrských sítí,“ dodal Bendl.

V místě budoucího obchvatu už pracovali i archeologové. Při průzkumných činnostech objevili řadu nálezů, které svědčí o činnosti prvních zemědělců a osídlení lokality v mladší době kamenné. Nalezeny byly například zlomky keramických nádob, pazourků a kamenného otloukače.

O obchvatu se ve městě mluví 20 let, v roce 2005 získal stavební povolení, pak příprava usnula a k restartu došlo až v posledních letech.

Tagy Biggest Hořovice II/114 II/117 Krajská správa a údržba silnic Středočeský kraj Swietelsky stavební
1 komentář