O 106 milionů cestujících méně. Veřejná doprava zůstala v prvním čtvrtletí za úrovní před covidem

Cestující v pendolinu. Foto: České dráhyCestující v pendolinu. Foto: České dráhy

Nárůst zaznamenala jen linková autobusová doprava, největší propad je u MHD.

Veřejná doprava v Česku se ani v prvním čtvrtletí letošního roku nevrátila na počty přepravených cestujících v dobách, kdy život v zemi neomezovala pandemie koronaviru.

Ukazují to statistiky dopravy, které pravidelně zveřejnuje ministerstvo dopravy na svých stránkách a porovnání s prvním čtvrtletím roku 2023 a 2019, tedy dobou, kdy cestování nesvazovala žádná omezení. Jde o jediná oficiální veřejně dostupná data.

Pokles podle nich vykázaly všechny druhy veřejné dopravy. Jedinou výjimkou je linková autobusová doprava, která rostla ve všech třech sledovaných oblastech: mezinárodní, vnitrostátní komerční a vnitrostátní v objednávce krajů. Celkově ale segment autobusů i tak klesl, protože o více než třetinu spadl počet cestujících v zájezdových autobusech, tedy nepravidelné dopravě.

O více než desetinu méně přepravily v prvním kvartálu i vlaky, nepatrně ale již rostla průměrná přepravní vzdálenost. V absolutním i procentním vyjádření nejvíce poklesl počet cestujících v městské hromadné dopravě, celkem o více než 17 procent.

Proměny požadavků na mobilitu

Pandemie výrazně proměnila návyky lidí v cestování, částečně snížila požadavky na každodenní mobilitu. Řada zaměstnanců i firem zjistila, že není nutné být každý den v kanceláři, ale lze i pracovat z domova. Pro řadu lidí se během pandemie stalo nejčastějším dopravním prostředkem opět auto. Zatímco veřejná doprava v řadě případů prudce podražila, ceny pohonných hmot jsou po skoku v první polovině roku 2022 i v přepočtu na kupní sílu nižší. To naopak přispívá k tomu, aby lidé jezdili více autem. Zda jde o trvalejší trend, ukáží až další měsíce.

Někteří dopravci ale uvádí, že již za celé první pololetí zaznamenali růst. „Za první pololetí jsme v porovnání s prvním pololetím roku 2019 přepravili o 16 % cestujících více. Hlavní vliv na tento nárůst má provoz nových linek,“ uvedla mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová.

Podobně zkreslená data mohou být i od Arrivy, která porovnala data v dalších měsících jen meziročně. „V dubnu jsme zaznamenali meziročně v podstatě stagnaci, počet přepravených se zvýšil jen o půl procentního bodu. V květnu byl růst o něco vyšší, při srovnání letošního a loňského roku jsme přepravili o 2 % cestujících více,“ uvedl mluvčí Arrivy Jan Holub.

Dobře se vyvíjí dálková doprava, a tak se na předcovidové výkony dotahujeme více v oblasti přepravního výkonu na osobokilometry,“ dodal mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Počty cestujících ve veřejné dopravě v 1. čtvrtletí 2022 a 2019

Železnice: 41,6 milionu cestujících/ 47,1 milionu cestujících
Autobusy: 93 milionu cestujících / 94,1 milionu cestujících
MHD: 465 milionů cestujících / 566 milionů cestujících

Tagy statistiky dopravy statistiky přepravených cestujících
55 komentářů