Nymburk vystaví na příjezdu do města historickou lokomotivu

Lokomotiva 702.521-6. Foto: Město NymburkLokomotiva 702.521-6. Foto: Město Nymburk

Již druhá lokomotiva na příjezdu do Nymburka má připomínat jeho železniční historii.

Řidičům a cestujícím na příjezdu do Nymburka od severu se naskytne brzo netradiční podívaná. Město se rozhodlo, že připomene svoji železniční historii trvalým vystavením historické lokomotivy 702.521-6 u okružní křižovatky silnic č. I/38 a II/503.

„Nymburk je historicky spojen se železnicí. Proto chceme renovovanou lokomotivu, která byla dosud mimořádně k vidění v místním depu, vystavit ve veřejném prostoru. Konečně jsme pro ni našli vhodné místo, aby se mohli pokochat všichni přijíždějící do Nymburka. Rádi bychom ji vystavili do konce září,“ řekl místostarosta města Bořek Černý.

Jde už o druhou lokomotivu na příjezdu do města, jedna již stojí u hlavní silnice za vjezdem od Babína.

Historická lokomotiva byla dosud k vidění pouze příležitostně, například během Dnů evropského dědictví, v nymburském depu. Variantou umístění byl mimo jiné střed kruhového objezdu, tento záměr však nezískal svolení dotčených orgánů.

Město nakonec pronajalo část pozemku u kruhového objezdu, na němž ve spolupráci s Technickými službami města Nymburk vznikne podstavec s jedenáctimetrovou kolejí. „Podstavec bude obdobou železničního náspu vysokého jeden a půl metru, který zajistí bezpečné osazení lokomotivy a současně i její dobrou viditelnost z vozidel projíždějících po sousední komunikaci,“ popsal monument místostarosta. Rozpočet počítá s náklady 278 tisíc korun.

Tagy 702.521-6 Nymburk
28 komentářů