Nový vlak Leo Expressu ponese název Sirius, dorazí příští týden

Nová jednotka od čínského výrobce CRRC pro Leo Express. Foto: LENová jednotka od čínského výrobce CRRC pro Leo Express. Foto: LE

Leo Express v úterý odtajnil název svého nového vlaku od čínského výrobce CRRC. Jednotka, jejíž první exemplář je už na

Leo Express v úterý odtajnil název svého nového vlaku od čínského výrobce CRRC. Jednotka, jejíž první exemplář je už na cestě do České republiky, ponese jméno Sirius.

Jméno zveřejnil šéf Leo Expressu Peter Köhler. Sirius je jednou z nejbližších a nejjasnějších hvězd na obloze. Od Země je vzdálena 8,8 světelného roku, doplnil astronom Jiří Grygar.

První ze tří objednaných jednotek se aktuálně nachází na lodi Oberon plující ze Šanghaje (pod švédskou vlajkou), ve středu by se měla vykládat v Brémách a do Čech dorazit příští týden. Čekají ji testy na okruhu VÚŽ v Cerhenicích u Velimi.

Název vzešel z ankety, které se zúčastnilo 4000 lidí. S vítězným návrhem přišla „mladá žena ze Slovenska, která nechtěla zveřejnit své jméno.“ „Nemá to být žádné UFO, ale má splňovat požadavky našich cestujících,“ řekl k novému vlaku Köhler. Leo Express se podle něj podílel na vývoji jednotky.

Vlak je dlouhý 111,2 metru, jednotka je dvousystémová (25 kV/3kV). Pojme 300 osob, maximální rychlost je 160 km/h. Skládá se ze šesti částí, jeden podvozek slouží vždy dvěma sousedním skříním. Vlak je vybaven systémem ETCS. Karosérie je hliníková. Firma „očekává rychlý schvalovací proces“, vlaky chce nasadit příští rok.

Leo Express má objednány tři jednotky, na dalších 30 jednotek má opci. Pokud by ji uplatnil, celková hodnota kontraktu je pět miliard korun.

Tagy crrc LEO Express Top
150 komentářů