Nový rekord SUV, v Česku mají už 47 % trhu

Registrace nových aut dál klesají, zastavil se i růst počtu ojetých vozů. Škoda Auto je opět pod 30 % trhu.

Nedostatek dílů dál výrazně míchá s trhem nových i ojetých aut. Registrace nových vozidel za květen klesly v meziročním srovnání téměř o 17 % na 18 073 kusů. Po dlouhé době klesly i registrace dovezených ojetin.

Vyplývá to z dat zveřejněných Svazem dovozců automobilů. „Nadále se projevují delší dodací lhůty, kdy řada značek naplňuje poptávku zákazníků jen z části,“ vysvětluje pokles celého trhu SDA v tiskové zprávě.

Za prvních pět měsíců letošního roku byl celkový počet registrovaných nových osobních automobilů o 11,15 % nižší než v minulém roce, a o 24,78 % nižší než v roce 2019. Další měsíc v řadě klesla Škoda Auto jako česká jednička pod třicetiprocentní podíl na trhu. Na druhém místě je Hyundai následovaný Volkswagenem a Toyotou. Nejčastěji registrovaným vozem byla Škoda Octavia.

Pokračuje výrazný přesun poptávky u nových aut po vozech kategorie SUV. V květnu tvořily 47 % všech nových registrací, nejvíce v historii. Za celý rok mají 43 % celého trhu. Nejprodávanějšími v tomto segmentu jsou vozy Škoda Karoq a Kodiaq.

Skladba vozidel z hlediska klasických paliv nedoznala výrazných změn. U alternativních pohonů se letos zvýšil počet nově registrovaných čistě elektrických osobních automobilů o 33,4 %. Plug-in hybridy poklesly o 24,6 %, hybridní vozy bez vnějšího nabíjení nadále rostou, meziročně o 45,1 %. Nadále pokračuje výrazný růst prodejů motocyklů.

Ojetiny: menší nabídka

Po dlouhé době klesl počet dovezených ojetých automobilů: v květnu o 4 %. Společnost Aures Holdings ve svém pravidelném monitoringu trhu ojetin uvedla, že ve srovnání s loňskou květnovou nabídkou na trhu stále chybí přes 27 200 ojetých vozů.

„Bohužel, data z trhu nám ukazují, že oproti poslednímu ‚normálnímu‘ roku 2019 je nabídka ve střední Evropě přibližně o pětinu menší. Tehdy bylo na trhu okolo 560 000 nabízených ojetin, v posledních měsících dosahuje jen lehce pod 450 000 aut. To je jeden z hlavních důvodů, proč se medián ceny v Česku za poslední tři roky zvýšil o 40 %,“ říká Luboš Vorlík, výkonný ředitel autocenter AAA AUTO a Mototechna v České republice.

Ve srovnání s předchozím měsícem se střední hodnota ceny v Česku a Slovensku držela na stejné hodnotě, tedy 189 000 korun, respektive 7 000 EUR. V Polsku a Maďarsku cenový medián dokonce mírně klesl. V Polsku o 1 100 PLN (cca 5 900 korun), v Maďarsku 220 000 HUF (cca 13 800 korun).

Tagy AAA Auto Aures Holdings dovoz ojetých vozidel registrace nových vozidel sda Svaz dovozců automobilů
61 komentářů