Nový rekord brněnského letiště, odbavilo už více jak 664 tisíc cestujících

Letiště Brno. Zdroj: BRNO AirportLetiště Brno. Zdroj: BRNO Airport

K překonání dosavadního milníku z roku 2011 výrazně přispěla úspěšná letní sezóna.

Brněnské letiště překonalo dosavadní rekord v počtu odbavených cestujících z roku 2011. Zatímco tehdy prošlo jeho branami za celý rok 558 tisíc pasažérů, tentokrát už jich je více jak 664 tisíc. Stačilo k tomu přitom pouhých deset měsíců. Pomohla především letní sezóna, od června do konce září odbavili v Tuřanech přes půl milionu cestujících. Oproti loňskému roku jde téměř o 50% nárůst.

„Tato sezóna pro nás byla po všech stránkách rekordní a náročná. Těší nás, že se na tuřanské letiště vrátil předcovidový ruch a pasažéři se mohli podívat do desítek různých destinací. To se během letních měsíců jednoznačně projevilo na cestovatelském náporu. Rekordy padaly v červenci i v srpnu, kdy bylo v obou měsících odbaveno zhruba 160 tisíc cestujících. Velmi slušný zájem zaznamenáváme i v závěru sezóny,“ uvedl Radek Lang, vedoucí úseku Přepravní provoz Letiště Brno.

Většina sezónních letů mířících do Brna přestala létat během září, ve druhé polovině října se cestující stále ještě mohli podívat do egyptských letovisek a na Tenerife, přičemž linky do Hurghady a Marsa Alam budou v provozu až do konce listopadu.

V prosinci odstartují dálkové lety do Thajska

Ve druhé polovině prosince pak začne létat z Brna nová dálková linka. Neos Air zajistí pro klienty Čedoku charterové lety na thajský Phuket se širokotrupými Boeingy 787-9 Dreamliner, které přepraví až 359 cestujících. Příští letní sezónu se pak seznam charterových destinací rozšíří o Marsu Matrouh, Kypr či Dalamán. Pokračovat budou pravidelné linky Ryanairu na londýnské letiště Stansted a do Bergama, kam se má oproti letošnímu roku létat v lepších časech.

Žebříčku nejúspěšnějších destinací vévodí v Brně tradičně Londýn, následuje jej Antalya, Burgas a letoviska Marsa Alam a Hurghada v Egyptě. Letecká společnost Air Montenegro se nedávno pochlubila, že letadla na její právě letos zavedené lince do Brna zaznamenaly druhou nejlepší obsazenost. Před Brnem bylo už jen spojení do Kišiněva.

Inaugurační let Air Montenegro z Brna do Tivatu. Foto: Karolína Gnědin

Inaugurační let Air Montenegro z Brna do Tivatu.
Foto: Karolína Gnědin

Tagy BRQ Letiště Brno Letiště Brno - Tuřany
59 komentářů