Nový problém u 737 MAX. Boeing v jeho palivových nádržích našel drobný odpad

Výroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: BoeingVýroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: Boeing

Boeing musí řešit další problém s kvalitou a provozuschopností svých letadel 737 MAX. Kontrola již vyrobených, ale dosud nepředaných strojů

Boeing musí řešit další problém s kvalitou a provozuschopností svých letadel 737 MAX. Kontrola již vyrobených, ale dosud nepředaných strojů odhalila drobný odpad v palivových nádražích několika letadel. Nové zjištění ale nijak nesouvisí s řídícím systémem MCAS, kvůli kterému jsou letadla uzemněna.

O nálezu informoval jako první server Leeham News. Boeing problém potvrdil. Výrobce neupřesnil, o jaký odpad šlo, jen ho označil pojmem Foreign Object Debris (FOD). Tím se rozumí cizí předměty, které mohly být zapomenuty při samotné výrobě. Může jít například o nářadí používané při montáži. Boeing proto chystá kontrolu všech dosud nedodaných letadel, zatím se ještě nerozhodl, zda nařídí inspekci i těch, která už létala, ale jsou odstavena po celém světě.

Viceprezident Boeingu a šéf programu 737 Mark Jenks napsal všem zaměstnancům z výroby tohoto letadla dopis, ve kterém problém upozornil: „Je naprosto nepřijatelné, co se stalo.“ Mluvčí Boeingu Chaz Bickers uvedl, že neočekává zpoždění v návratu letadel do provozu plánovaného zatím na léto. O nálezu Boeing informoval americký úřad civilního letectví.

Nejde o první problém se zapomenutými díly či nářadím v letadlech: v minulosti se objevily podobné potíže u výroby vojenského letadla KC-46 pro doplňování paliva a u letadel 787 vyrobených v závodě v Charlestonu v Jižní Karolíně.

Tagy boeing Boeing 737 MAX FOD Foreing Object Debris uzemnění letadel 737 MAX
19 komentářů