Nový problém Boeingu. Řeší nedostatečnou kontrolu nových dreamlinerů

Montáž Boeingu 787 Dreamliner. Zdroj: BoeingMontáž Boeingu 787 Dreamliner. Zdroj: Boeing

Boeing musí zpracovat plán, jak prověřit i letadla, která jsou již v provozu.

Výrobce letadlové techniky Boeing dobrovolně nahlásil americkému Federálnímu úřadu pro letectví (FAA), že  jeho zaměstnanci neprovedli dostatečně kontrolu nově vyrobených letadel Boeing 787.

Zahájení řízení s výrobcem oznámil FAA, informovala o něm americká média, například Seattle Times. Boeing sám svými auditními mechanismy zjistil, že někteří zaměstnanci v dokumentech k letadlu označili provedení kontroly, aniž by ji provedli. Šlo konkrétně o část letadla, kde se připojují křídla k trupu.

Podle vyjádření FAA musí Boeing všechna letadla znovu zkontrolovat a současně vyřešit, jak nechat prověřit letadla, která jsou již v provozu. Problém se týká závodu v Charlestonu v Jižní Karolíně, kde se dreamlinery vyrábějí.

Boeing ve svém vyjádření uvedl, že zjištění nevede k ohrožení bezpečnosti provozu letadel 787. FAA uvedl, že nyní probíhá šetření a po jeho skončení rozhodne o nezbytných opatřeních.

Kvalita výroby v Boeingu je v posledních měsících velmi ostře sledována poté, co během letu téměř nového letadlu vypadla z Boeingu 737 MAX část trupu.

Tagy 787 boeing FAA
10 komentářů