Nový přeshraniční expres. Švýcarské dráhy spustí linku podél Rýna

Jednotka Stadler FLIRT Evo pro SBB. Foto: SBBJednotka Stadler FLIRT Evo pro SBB. Foto: SBB

Linku spustí po rozsáhlé modernizaci trati na německé straně. Má přilákat lidi z aut.

Švýcarské spolkové dráhy (SBB) zahájí v prosinci 2027 nové přeshraniční spojení mezi Švýcarskem a Německem. Hochrhein-Bodensee-Express (HBE) spojí Basilej se St. Gallenem a Herisau na trase podél Rýna a Bodamského jezera, z velké části po německém území. Dopravce na novou linku nasadí nové jednotky Stadler FLIRT Evo.

Nová linka má umožnit zcela nová přímá spojení mezi některými městy. Například ze St. Gallenu do Basileje je nyní možné cestovat jen s přestupem. Nová linka bude začínat v Basileji ve stanici Basel Badischer Bahnhof, které je ve správě Deutsche Bahn. Povede přes Waldshut, Schaffhausen, Singen a Kostnici (Konstanz) do St. Gallenu a Herisau.

SBB upozornily, že díky nové lince stoupne atraktivita železniční dopravy, jako příklad uvádí jízdu autem z Basileje do Romanshornu. Vlakem bude o dvacet minut kratší.

Vlaky na nové lince budou jezdit v dvouhodinovém intervalu, ve špičce po hodině. Doplní nabídku vlaků IRE Basilej – Singen (-Friedrichshafen). Na německých úsecích budou platit i švýcarské jízdní doklady. Oficiálním dopravcem bude SBB Deutschland, který již získal na jihu Německa některé výkony v pohraničí.

Kapacita nových jednotek FLIRT Evo bude 146 míst k sezení nebo 292 míst k sezení ve dvojité trakci. Na financování linky se mají podílet kantony Basel-Stadt, Schaffhausen, Thurgau, St. Gallen a Appenzell Ausserrhoden, okresy Lörrach, Waldshut a Konstanz a také švýcarský federální úřad pro dopravu a Bádensko-Württembersko.

Start v roce 2027 je plánován záměrně: do té doby proběhne na německé straně rozsáhlá modernizace trati. Detailně je popsána zde.

Tagy Hochrhein-Bodensee-Express SBB SBB Deutschland
4 komentáře