Nový polep a ETCS do Flirtů. Renfe slíbilo další rozvoj Leo Expressu a růst o 80 %

Jednotka Stadler Flirt s novým barevným schématem. Foto: LEJednotka Stadler Flirt s novým barevným schématem. Foto: LE

Na jednotkách přibylo oranžové barvy, nejsou již téměř celé černé.

Španělské státní dráhy Renfe slíbily při návštěvě prezidenta firmy Raüla Blanco Díaze v Česku další rozvoj společnosti Leo Express, ve které mají většinu. Dopravce to uvedl v tiskové zprávě. Nejde o jedinou novinku: začala instalace zabezpečovače ETCS do jednotek Stadler Flirt i instalace nových polepů, kterými opět dojde k částečné změně vzhledu jednotek.

Šéf Renfe naznačil další peníze pro investice do kolejových vozidel již v rozhovoru pro deník Zdopravy.cz, nyní je Renfe potvrdilo oficiálně.

Rozhovor: Začíná zlatá éra železnice. Leo Express je naší základnou pro expanzi, říká šéf Renfe

Prezident Renfe Raül Blanco Díaz a generální ředitel Leo Expressu Peter Köhler se dohodli na posílení své aliance a společném prozkoumání nových obchodních příležitostí k rozšíření své činnosti ve střední Evropě jak v oblasti komerčních služeb, tak ve výběrových řízeních na veřejné služby, s cílem dosáhnout růstu v krátkodobém horizontu až o  80 %,“ uvedlo Renfe v tiskové zprávě.

Renfe si od Leo Expressu slibuje expanzi na další trhy, kde má dopravce licenci. Kromě Česka také v Polsku, Německu a na Slovensku. V prosinci převezme dopravce provoz na trati z Bratislava do Komárna.

Český dopravce v posledních týdnech zahájil úpravy pětice jednotek Stadler Flirt. Začala do nich instalace evropského zabezpečovače ETCS. Za 119 milionů korun zakázku získala společnost AŽD Praha. O zahájení instalace informoval subdodavatel, společnost ČMŽO – elektronika, na svém facebookovém profilu.

Leo Express současně v posledních dnech představil i novou podobu jednotek Flirt. Zásadní změnou je především větší podíl oranžové barvy na úkor černé. Při začátku provozu černý lak doplňovala hlavně zlatá barva, postupně přešlo barevné schéma téměř celé do černé. Novinkou jsou také oranžové dveře nebo mapa sítě přímo na skříni vozidla. Dopravce na dotazy ke změně barevného schématu neodpověděl. Na svém facebookovém profilu uvedl, že postupně promění všech pět jednotek.

Jednotka Stadler Flirt s novým barevným schématem. Foto: LEJednotka Stadler Flirt s novým barevným schématem. Foto: LEJednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express v Olomouci.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýPředposlední barevné schéma jednotek Stadler FLIRT pro Leo Express. Foto: LEJednotka Stadler Flirt v barvách společnosti Leo Express v Pardubicích v prvních letech působení firmy. Foto: Jan Sůra
Tagy LEO Express renfe
49 komentářů