Nový most spojí Smíchov a Podolí. Praha vypsala tendr, odhad se blíží miliardě

Dvorecký most, vizualizace. Pramen: MHMPDvorecký most, vizualizace. Pramen: MHMP

Pro pražskou MHD je Dvorecký most jednou z nejzásadnějších staveb. Tramvajím zkrátí cestu o šest kilometrů.

Praha by se měla do tří let pyšnit dalším mostem přes Vltavu. Hlavní město vypsalo tendr na stavební firmu, která zbuduje most mezi Smíchovem a Podolím. Most o délce téměř 400 metrů bude sloužit tramvajím, cyklistům a chodcům. Odhadované náklady jsou 972 milionů korun.

Dvorecký most překlene Vltavu v úseku mezi zlíchovským a podolským břehem a spojí tak městské části Praha 4 a Praha 5. Východní vyústění mostu bude u Žlutých lázní severně od Jeremenkovy ulice, západní bude poblíž tramvajové zastávky Lihovar. Ta získala novou podobu během loňské rekonstrukce Nádražní ulice, barrandovská trať je tak na napojení tratě od Dvoreckého mostu připravena. Součástí projektu je nová tramvajová a autobusová zastávka Dvorecký most.

Nejzazší termín pro podání nabídek je 19. listopadu. Podle plánů magistrátu by měla být začátkem příštího roku na světě už všechna potřebná stavební povolení a měl by být znám i vítěz tendru na zhotovitele. Následně by se mělo začít stavět, odhadovaná délka stavebních prací je 30 měsíců.

V tendru nebude rozhodovat je cena, ale i délka výstavby (15 pct.), délka záruční doby (10 pct.) a kvalita týmu (5 pct.). „Konstrukce mostu je navržena jako šestipolový spojitý nosník z předpjatého železobetonu, délka mostu je 388 m, volná šířka 16,0 m. Součástí stavby budou obě předpolí mostu včetně lávky pro cyklisty,“ píše se v zadávací dokumentaci.

Pro pražskou MHD je Dvorecký most jednou z nejzásadnějších staveb. Má se stát zárodkem takzvané jižní tramvajové tangenty, propojující významné tramvajové tratě vedoucí od Barrandova a Modřan. Tramvajím se oproti zajížďce přes Palackého most zkrátí cesta až o šest kilometrů. Díky novému mostu bude možné zrušit část autobusových linek vedoucích přes Barrandovský most.

Dvorecký most bude podle územního plánu z roku 2014 určen jen pro MHD, cyklisty a chodce, v případě nutnosti jej ale budou moci využívat i vozidla záchranného systému.

Dvorecký most, vizualizace. Pramen: MHMPDvorecký most, vizualizace. Pramen: MHMPPříprava pro budoucí napojení Dvoreckého mostu. Foto: Ropid
Tagy Dvorecký most Hlavní město Praha
172 komentářů