Nový letecký dopravce zahájil provoz. Islandský Play si jde pro peníze na burzu

Airbus A321neo pro aerolinky Play. Foto: PlayAirbus A321neo pro aerolinky Play. Foto: Play

Aerolinka chce z Islandu vytvořit přestupní bod pro lety mezi Evropou a USA.

Na evropském nebi se v pravidelném provozu objevila nová aerolinka. Islandská nízkonákladová společnost Play zahájila svůj provoz prvním letem z Keflavíku na letiště Stansted v Londýně, od července začne létat do dalších evropských měst.

Play mají ve flotile zatím první Airbus A321neo pronajatý od AerCap, v příštích dnech rozšíří flotilu o další dva. Letouny získaly výrazné červené zbarvení. Kromě Evropy láká Play i spojení do USA a Kanady. Na stejném principu fungoval (než zkrachoval) WOW Air. Velká část managementu nového dopravce působila dříve u něj.

Od konce června začne aerolinka létat také do Alicante, postupně pak v červenci do Barcelony, Kodaně, Berlína a Paříže.

Jen krátce před prvním letem firma zahájila úpis akcií na burze. Investorům nabídla akcie v celkové hodnotě 35 milionů dolarů. K úpisu dojde prostřednictvím Nasdaq First North Growth Market Iceland, který je méně regulovaný a určený hlavně pro menší firmy.

Jde o další projekt, který vzniká v době velké letecké krize. Na trh letů přes Atlantik míří také Norse Atlantic Airways, za kterým stojí někdejší šéf Norwgian Bjørn Kjos. Pro dopravce může být výhodou v této době vstoupit na trh, u kterého se po propadu čeká velký růst. Navíc zcela bez dluhů.

Mapa sítě Play. Foto: PlayAirbus A321neo pro aerolinky Play. Foto: PlayAirbus A321neo pro aerolinky Play. Foto: PlayAirbus A321neo v barvách islandské společnosti Play. Foto: Play
Tagy Play
4 komentáře