Kopřivnice chce zavést sdílená kola, jedná s Nextbikem

Kola nextbike v Hradci Králové. Foto: NextbikeKola nextbike v Hradci Králové. Foto: Nextbike

Do jednání vstoupila kopřivnická radnice společně s Novým Jičínem, získala tak výhodnější nabídku.

Mapa českých měst se systémem sdílených kol by se mohla již brzy rozrůst o Kopřivnici a Nový Jičín. Tamní radnice vstoupily společně do jednání s firmou Nextbike. Společným jednáním dokázaly vyjednat výhodnější cenu.

Kopřivničané mají mít od dubna k dispozici 75 kol, která si půjde vypůjčit a vrátit na 30 stanovištích. Prvních 15 minut z každé jízdy by měli mít cyklisté zdarma.

„Radnice se dlouhodobě snaží podporovat udržitelné druhy dopravy a právě systém sdílených kol je v mnoha městech stále populárnější. Abychom tento typ dopravy podpořili, chceme platit prvních 15 minut každé jízdy z městského rozpočtu. Pro většinu uživatelů by tedy byla služba zcela bezplatná. Sazba za delší výpůjčku by pak měla být srovnatelná s cenou autobusové jízdenky,“ uvedl Jiří Štěpán z odboru rozvoje města Kopřivnice.

Zatím jen na zkoušku

Podle Štěpána budou stanoviště zejména před školami, sportovišti, obchody, v průmyslovém parku, na sídlištích a také v místních částech. Systém odkládání kol má být přísnější než u sdílených koloběžek před několika lety, takže by nemělo docházet k hromadění na místech, která k tomu nejsou určena. Stanoviště bude navíc možné podle potřeby měnit.

„Letošní provoz bude pouze zkušební a uvidíme, jaký bude o službu zájem. Návrh bude v únoru projednávat rada a v březnu zastupitelstvo.“ dodal Štěpán.

Zkušební provoz by měl stát Kopřivnici podle předběžných odhadů kolem milionu korun, a to včetně úhrady čtvrthodinových výpůjček.

Tagy Kopřivnice nextbike sdílená kola
5 komentářů