Nový informační systém v Praze se rozšíří. Rada schválila peníze na pilotní projekty

Zastávka Bohdalec. Pramen: ROPIDZastávka Bohdalec. Pramen: ROPID

Totemy, obelisky, směrovky, vitríny ..., aneb velká proměna informačního systému v Praze začíná.

Pražané i návštěvníci hlavního města by se měli stále častěji setkávat s novou jednotnou podobou informačního systému, kterou pro pražskou dopravu i veřejná prostranství navrhlo sdružení pražské společnosti Side2, A69 a Superior Types. To přesně před rokem vyhrálo designérskou soutěž. Rada hlavního města nyní schválila peníze na pilotní projekty, na kterých bude systém otestován.

Zavádění jednotného informačního systému dostalo název Čitelná Praha. Testování dostal na starost organizátor dopravy ROPID, kterému bylo aktuálně pro tyto účely na letošek přiděleno 17 milionů korun, a po 19 milionech v roce 2024 a 2025. Peníze budou použity na „pořízení a instalaci nových elektronických i statických zařízení souvisejících s informováním cestujících o veřejné dopravě i jako podpora pěší navigace v ulicích města“.

Pražský informační systém, vizuál. Pramen: ROPIDOznačník tramvajové zastávky na Palackého náměstí. Pramen: ROPIDPražský informační systém, vizuál. Pramen: ROPIDNový označník metra na Palackého náměstí. Pramen: ROPIDTotemy u metra, vizuál. Pramen: ROPIDZastávka Bohdalec. Pramen: ROPIDNový informační systém v metru na Palmovce. Pramen: ROPID

„Nyní jsme ve fázi testování nové grafiky i nových prvků v metru i v ulicích města. Postupně se budeme ptát uživatelů, jak jim nová navigace vyhovuje. Podle toho pak vytvoříme finální řešení, které budeme postupně aplikovat v celé Praze nejen v rámci nových dopravních staveb, ale i jako náhradu stávajících cedulí,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib. Před rokem ještě jako primátor označil kompletní proměnu informačního systému v Praze jako „proces na desetiletí“. Jen v metru je zhruba 15 000 informačních nosičů.

Kromě celkové změny navigačního systému v prostorách metra se nové informační a navigační prvky objeví také na zastávkách veřejné dopravy na povrchu a v přestupních uzlech a také v ulicích pro lepší pěší pohyb po městě. Mají mimo jiné také lépe propojit pražskou MHD se železnicí. „Aktuálně dokončujeme první uživatelský výzkum na Palmovce a chystáme uživatelské testování nových prvků pro pěší na Palackého náměstí,“ doplnil ředitel ROPIDu Petr Tomčík.

Jaké informační a navigační prvky ROPID pořídí

Totemy zvýrazňující přístup ke stanicím metra a železnice a umožňující zlepšit viditelnost jednotlivých stanic i ze širšího okolí (cca 15 ks ročně)

Obelisky pro pěší navigaci a navigaci z okolí bodů veřejné dopravy k nim jako náhrada stávajícího turistického dopravního značení, které bude nově sloužit i pro obyvatele Prahy a bude nově obsahovat také mapy okolí (cca 10 ks ročně)

Směrovky pro pěší navigaci (cca 20 ks ročně)

Informační prvky na dopravních terminálech – statický navigační systém + elektronické informační panely (Roztyly, Černý Most, Želivského, Zličín, Na Knížecí, Hradčanská)

Zastávkové označníky v novém městském designu různých typů včetně verze s elektronickým odjezdovým panelem (prototypy 5 ks)

Samostatné odjezdové digitální panely na zastávkách BUS poskytující on-line informace o aktuálních odjezdech spojů PID (cca 30 ks ročně)

Statické prvky na železnici – samostatně stojící vitríny, teploměry, doplňkové statické tabule (cca 10 ks ročně)

Co se v rámci projektu Čitelná Praha testuje již nyní

Nová grafika statického informačního systému v polovině stanice metra Palmovka (ve spolupráci s DPP)

Samostatné odjezdové panely na vybraných zastávkách BUS a TRAM (ve spolupráci s THMP a DPP), prototyp panelu v novém designu na Nádraží Klánovice

Nový design zastávkového označníku včetně elektronického panelu s aktuálními odjezdy na Palackého náměstí

Odjezdové LCD obrazovky s informacemi o návazné MHD na vlakových nádražích Praha-Holešovice a Praha-Libeň (ve spolupráci se Správou železnic)

Co je v plánu testovat v roce 2023

Komplexní testování všech nových prvků v přestupním uzlu Palmovka

Nová grafika statického informačního systému v dalších stanicích metra

Prototypy obelisků a směrovek pro pěší navigaci včetně nových map okolí

Totemy zvýrazňující přítomnost stanic metra a železnice ve veřejném prostoru a obecně nové výraznější označení vstupů do metra

Doplnění navigace na městské a příměstské vlakové linky i na okolní cíle na vybraných vlakových nádražích

Nová grafika odjezdových obrazovek s informacemi o aktuálních odjezdech metra i návazné povrchové dopravy ve stanicích metra

Nová grafika informačních obrazovek ve vozidlech tramvají a autobusů

Další odvozené typy nového designu zastávkových označníků

Nové nosiče statické navigace ve stanicích metra

Nové typy informačních vitrín pro trvalé informace i přenosných zařízení pro informace o aktuálních výlukách a mimořádnostech včetně nové podoby informačních materiálů

Tagy Čitelná Praha informační systém Jednotný informační systém
32 komentářů