Novou tramvajovou trať v Brně ke kampusu postaví Firesta-Fišer s Metrostavem

Možná podoba zastávky Nová Jihlavská. Foto: BrnoMožná podoba zastávky Nová Jihlavská. Foto: Brno

Brno výrazně pokročilo v přípravách stavby nové tramvajové tratě k Univerzitnímu kampusu Bohunice. Novou trať postaví za 1,496 miliardy korun

Brno výrazně pokročilo v přípravách stavby nové tramvajové tratě k Univerzitnímu kampusu Bohunice. Novou trať postaví za 1,496 miliardy korun bez DPH sdružení firem Firesta-Fišer a Metrostav. Hotovo by mělo být do roku 2022. Město výběr vítězného sdružení oznámilo v tiskové zprávě.

O uzavření smlouvy s vítězným sdružením rozhodli brněnští radní. Brno se rozhodlo soutěžit zakázku podle takzvané Žluté knihy FIDIC, kdy má vítězné sdružení za úkol i zpracovat projektovou dokumentaci pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Takový postup dosud není v Česku příliš rozšířený, ačkoliv ve světě je běžný. Zabraňuje například zbytečně okázalým stavbám nebo skrytým mezerám v projektu, které pak vedou k celkovému prodražení zakázky.

Prodloužení tratě přinese úlevu celé lokalitě, která se rychle rozvíjí, a především umožní pohodlnější cestování pro mnohem větší počet uživatelů městské hromadné dopravy,“ uvedla primátorka města Markéta Vaňková.

Brno má na stavbu získat evropskou dotaci z Operačního programu Doprava, kterou už schválil řídící výbor programu. Příjemcem bude Dopravní podnik města Brna.

Nabídky na provedení stavby jsme získali od dvou subjektů. Kritériem hodnocení přitom nebyla jen nabídková cena, ale i doba realizace stavby,“ přiblížil radní pro oblast investic David Grund. Druhá nabídka byla od Hochtiefu.

Díky projektu se linka tramvaje číslo 8 prodlouží asi o 900 metrů. Nová trať se odpojí na uzlu Osová, kde budou moci lidé přestupovat na další tramvajové a trolejbusové linky. Z Osové povede přes 600 metrů dlouhým tunelem pod Mikuláškovým náměstím, podjede ulice Labská a Jihlavská a vyústí na ulici Netroufalky. Na trati vzniknou dvě zastávky: Nová Jihlavská a Nemocnice Bohunice. Zastávka Nová Jihlavská bude umístěna pod zemí.

Vedení města si slibuje, že nová trať už od konce roku 2022 výrazně zjednoduší cestování desítkám tisíc lidí, kteří denně míří do oblasti Fakultní nemocnice Brno a Univerzitního kampusu Bohunice. Nyní musejí lidé využívat trolejbusy či autobusy. Dopravu na trase bude zajišťovat linka číslo 8.

Vizualizace nové zastávky Osová. Foto: BrnoMožná podoba zastávky Nová Jihlavská. Foto: BrnoTrasa nové tramvajové trati do kampusu Bohunice. Foto: Brno
Tagy brno Dopravní podnik města Brna Top tramvajová trať Kampus Bohunice
44 komentářů