Brno získalo dotaci na tramvajový tunel, trať ke kampusu začne stavět letos

Vizualizace nové zastávky Kampus Bohunice. Foto: BrnoVizualizace nové zastávky Kampus Bohunice. Foto: Brno

Město Brno získalo na základě žádosti svého dopravního podniku miliardovou dotaci na stavbu tramvajové trati, která má propojit městské části

Město Brno získalo na základě žádosti svého dopravního podniku miliardovou dotaci na stavbu tramvajové trati, která má propojit městské části Starý Lískovec a Bohunice. Práce na devět set metrů dlouhé trati ze zastávky Osová k univerzitnímu kampusu začnou ještě letos.

Předpokládané náklady na stavbu přesahují 1,4 miliardy korun, dotace z Operačního programu Doprava má pokrýt 85 procent. Na jejím získání závisel osud projektu, jehož větší část tvoří tunel dlouhý 619 metrů.

Nová trať se bude od té stávající odpojovat v dopravním uzlu Osová, odkud bude vedená hloubeným tunelem pod Mikuláškovým náměstím, podjede ulice Labská a Jihlavská a vyústí na ulici Netroufalky. Na trati vzniknou dvě zastávky: Nová Jihlavská a Nemocnice Bohunice. Zastávka Nová Jihlavská bude umístěna pod zemí.

Vedení města si slibuje, že nová trať už od konce roku 2022 výrazně zjednoduší cestování desítkám tisíc lidí, kteří denně míří do oblasti Fakultní nemocnice Brno a Univerzitního kampusu Bohunice. Nyní musejí lidé využívat trolejbusy či autobusy. Dopravu na trase bude zajišťovat linka číslo 8.

Vizualizace nové zastávky Osová. Foto: BrnoTrasa nové tramvajové trati do kampusu Bohunice. Foto: BrnoMožná podoba zastávky Nová Jihlavská. Foto: BrnoTramvaje v Brně.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy brno tramvajová trať Kampus Bohunice
50 komentářů