Novou lávku z Holešovic do Karlína má postavit Skanska, město vyjde o polovinu dráž, než odhadovalo

Stavba lávky má začít letos na podzim.

Novou lávku HolKa, která má překlenout Vltavu mezi Holešovicemi a Karlínem, má postavit společnost Skanska. Její výběr dnes potvrdili pražští radní.

Skanska v soutěži nabídla cenu za stavbu 298 milionů korun. Její vítězství v soutěži potvrdil náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. Běží ještě lhůty na odvolání. Odhadovaná cena byla přitom 197 milionů korun, konečná cena je tak o polovinu vyšší. „Nejpozději na podzim chceme kopnout do země a do konce příštího roku bude hotovo,“ řekl Scheinherr.

Díky lávce HolKa se karlínští dostanou za pár minut před brány Holešovické tržnice. Urychlí taky cestu lidem z Žižkova. Svou polohou navazuje na Vítkovský tunel. Město stavbu spojilo s dalšími čtyřmi důležitými akcemi v okolí. „Zrekonstruujeme křižovatku Bubenského nábřeží a Argentinské, při té příležitosti tam opravíme i tramvajovou trať, a celkové rekonstrukce se dočká i Bubenské nábřeží. Dnes tam skoro nejde projet s kočárkem,“ dodal Scheinherr.

Město vypsalo soutěž na lávku v dubnu, cena tvořila 70 % váhy v hodnocení. Třicet procent připadlo na dobu stavby a délku záruky. Lávka vznikne na dolním cípu Štvanice a na holešovické straně vyústí proti bráně do Pražské tržnice. Koryto řeky překlene mezi Karlínem a Štvanicí v délce 38 metrů a mezi Štvanicí a Holešovicemi 149 metrů. Vedení města lávce přezdívá HolKa, stejně jako přívozu, který dnes v místě funguje. Podobu lávky určila v roce 2018 mezinárodní architektonická soutěž, ve které zvítězili Petr Tej, Marek Blank a Jan Mourek.

Vítězný návrh lávky Holešovice - Karlín autorů Marek Blank a Petr Tej. Pramen: IPR PrahaVítězný návrh lávky Holešovice - Karlín autorů Marek Blank a Petr Tej. Pramen: IPR PrahaVítězný návrh lávky Holešovice - Karlín autorů Marek Blank a Petr Tej. Pramen: IPR PrahaVítězný návrh lávky Holešovice - Karlín autorů Marek Blank a Petr Tej. Pramen: IPR Praha
Tagy HolKa lávka Holešovice - Karlín praha Skanska
34 komentářů