Novinky u ČD. Místenka zdarma v mezinárodní přepravě i plánek u vlaků z Maďarska

Lokomotiva Siemens Vectron Českých drah v čele EC Hungaria. Foto: ČDLokomotiva Siemens Vectron Českých drah v čele EC Hungaria. Foto: ČD

Rezervační systém maďarského dopravce MÁV dosud zobrazení plánků v odbavovacích kanálech Českých drah neumožňoval.

S příchodem nového jízdního řádu zavedou České dráhy několik novinek v oblasti tarifu a odbavení. K významné změně dojde zejména při nákupu mezinárodních jízdenek v online odbavovacích kanálech, tedy v e-shopu ČD a aplikaci Můj vlak.

Cena místenky v mezinárodní přepravě bude v případě pořízení rezervace místa současně s mezinárodní jízdenkou nově 0 korun, a to kdykoliv před odjezdem vlaku. Dosud to platilo jen v případě nákupu jízdenek on-line minimálně 14 dní před cestou. Nabídka bude platit pro vlaky a oddíly bez povinné rezervace.

U Včasných jízdenek Evropa bude místenka podobně jako u vnitrostátních Vázaných jízdenek automaticky připojena k jízdence v nákupním košíku. U Flexi jízdenek, které cestující může v době platnosti využít v libovolném vlaku na zvolené trase, bude mít pasažér možnost si bezplatnou místenku k jízdence aktivně připojit.

„Díky této změně si cestující pořídí kompletní jízdní doklad včetně rezervací a budou tak mít garantované místo k sezení. Uvědomujeme si, že při mezinárodních cestách na delší vzdálenosti je tento aspekt pro cestující obzvlášť důležitý,“ uvedl šéf ČD Michal Krapinec.

Další novinka se týká vlaků mířících z Maďarska do České republiky. Při nákupu jízdenek na vlaky EC Metropolitan a Hungaria si cestující nově budou moci zobrazit rezervační plánky vlaku a vybrat si místo k sezení podle svého přání.

Vlaky EC z Budapešti odbavuje rezervační systém maďarského dopravce MÁV, který dosud zobrazení plánků v odbavovacích kanálech Českých drah neumožňoval. Význam to bude mít i pro cestující ve vnitrostátním úseku mezi Břeclaví, Brnem, Pardubicemi a Prahou. Plány jednotlivých vozů tak budou k dispozici na této trase nejen v railjetech z Rakouska, ale nově i ve vlacích z Maďarska.

Tagy České dráhy Maďarsko místenky
68 komentářů