Novinka v tarifu ČD: Klouzavá traťová jízdenka na deset dní

Cestující ve vlaku Českých drah. Pramen: České dráhyCestující ve vlaku Českých drah. Pramen: České dráhy

Dráhy reagují na změny v dojíždění do práce, které přinesla pandemie. Pro nepravidelné cesty do zaměstnání nejsou standardní traťové jízdenky výhodné.

Od prvního března začnou České dráhy nabízet cestujícím novou klouzavou desetidenní traťovou jízdenku. Bude platit 30 dní od zakoupení a v rámci těchto 30 dní si cestující bude mít možnost sám zvolit dny, kdy na ni chce cestovat. Jízdenku bude možné koupit jen v mobilní aplikaci Můj vlak, v níž si pak cestující traťovou jízdenku na vybrané dny před cestou také aktivují.

„V rámci jednoho měsíce si budete mít možnost vybrat deset dní, kdy jízdenku spotřebujete,“ řekl při natáčení nového dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele ČD odpovědný za oblast osobní dopravy. Kvůli práci z domova, karanténám nebo ošetřování dětí lidé podle něj často nejezdí do práce každý den. „Chceme, aby mohli jízdenku využít v dny, kdy ji potřebují, aby to nebylo pevně na týden,“ dodal Ješeta.

Jde tak o jeden z konkrétních důsledků pandemie. Ta změnila způsob dojíždění některých lidí do práce z pravidelného každodenního cestování na občasné cesty do zaměstnaní kombinované s větší mírou práce z domova. Právě pro tyto cestující už nejsou stávající týdenní, měsíční nebo čtvrtletní traťové jízdenky ČD výhodné.

Jako všechny ostatní traťové jízdenky bude i tuto novou možné pořídit pro cestovní vzdálenosti do 150 kilometrů. České dráhy ji nabídnou v březnu se zaváděcí slevou 10 procent, aby ji cestující mohli otestovat a vyzkoušet, zda se jim vyplatí. Cestující s aplikacemi IN 25, IN 50 nebo s nárokem na státem garantované zvýhodnění budou mít novou traťovou jízdenku s příslušnou slevou.

Celý podcast s Jiřím Ješetou přineseme v pátek v čase oběda.

Tagy České dráhy traťová jízdenka
43 komentářů