Noví dopravci zdražili část rychlíků pod ministerskou objednávkou

Siemens Vectron v reklamním polepu na film 3Bobule. Foto: RegioJetSiemens Vectron v reklamním polepu na film 3Bobule. Foto: RegioJet

Společnosti Arriva vlaky a RegioJet zdražily část jízdenek na rychlíky, které jezdí v objednávce ministerstva dopravy. V případě RegioJetu došlo

Společnosti Arriva vlaky a RegioJet zdražily část jízdenek na rychlíky, které jezdí v objednávce ministerstva dopravy. V případě RegioJetu došlo ke zvýšení cen už v březnu těsně před vypuknutím nouzového stavu, u Arrivy v minulých dnech. Dopravci ale stále nabízí ceny na úrovni pod kilometrickým tarifem Českých drah a také jsou pod limitem stanoveným ministerstvem dopravy. Pro častěji dojíždějící se ale může cestování prodražit.

V případě RegioJetu a linky R8 mezi Brnem a Bohumínem došlo k rozdělení jízdného na špičkové a mimošpičkové ceny. Podle mluvčího firmy Aleše Ondrůje to bylo způsobeno tím, že do března firma neměla v nabídce zvýhodněné časové jízdenky například pro ty, kdo dojíždějí pravidelně. „Proto jsme během prvních tří měsíců záměrně měli na všech spojích nastavenou nejnižší akční cenu,“ dodal Ondrůj. Od 10. března došlo k zavedení časových jízdenek a současně zavedení dražšího tarifu na vlaky ve špičce.

Jednotlivé jízdné jsme po zavedení časových jízdenek upravili tak, že se cenově liší podle toho, zda spoj jede ve špičku, nebo mimo ni. Mimo špičku na trase Brno – Ostrava stále začínají na 119 nebo 149 Kč. Naopak ve špičce, kdy je ve vlaku zapotřebí mít největší kapacitu pro ty, kdo dojíždějí denně například do zaměstnání a využívají právě například cenové výhodné časové jízdné nebo IDS, je pak cena jednotlivého jízdného nejvyšší,“ dodal Ondrůj.

V řadě případů je ale nyní jízdné o dost vyšší než v prosinci, kdy RegioJet na trase začínal. Například mezi Brnem a Ostravou nejlevnější jízdenka stála 100 Kč, nyní je to 114 Kč. Taková jízdenka ale platí jen na některé spoje, výjimkou nejsou vlaky, u kterých nejlevnější jízdenka vychází na 214 Kč. Když odcházely České dráhy z této trasy, stála nejlevnější jízdenka Českých drah přes e-shop bez zákaznických karet 159 Kč za vázanou jízdenku, 179 Kč za flexibilní.

V případě Arrivy jde o zdražení zejména u linek R21 (Praha – Tanvald) a R26 (Praha – Příbram – České Budějovice). „Mírně jsme upravili cenu u základního jednosměrného jízdného v průměru asi o pět korun. Chceme totiž ještě víc podpořit nákup jízdenek přes náš e-shop, kde v drtivé většině případů zůstaly ceny nezměněny. I přesto jsme ve srovnatelných vzdálenostech levnější než jiní dopravci,“ řekl mluvčí Arrivy Jan Holub. Podle něj ale naopak v některých relacích zlevnili: například mezi Českou Lípou a Rumburkem.

Například z Prahy do Turnova stála jízdenka do 13. června 100 Kč, nově stojí 105 Kč.

Tagy Arriva vlaky linka R21 Praha - Tanvald linka R26 Praha - Písek - České Budějovice Linka R8 Brno - Bohumín R8 RegioJet Top
255 komentářů