Nové vlaky i dopravci, více trolejbusů a vylepšení aplikace. PID přestavil novinky pro příští rok

Jednotka RegioPanter pro PID. Foto: Josef HolekJednotka RegioPanter pro PID. Foto: Josef Holek

V závěru roku vznikne nová železniční městská linka, provozovat ji bude RegioJet.

Pražskou integrovanou dopravu (PID) čekají v příštím roce některé zásadní změny. Většina z nich nastane až v závěru roku, zejména na železnici. Některé novinky ale mají usnadnit cestování už v lednu.

Vyplývá to z přehledu, který sestavil Ropid. „Po novém roce spustíme ve spolupráci s Operátorem ICT novou vylepšenou verzi mobilní aplikace PID Lítačka s novým multimodálním plánovačem tras. Následně do PID Lítačky začleníme i mapu spojů,“ řekl mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Ropid chystá po Praze další instalace digitálních odjezdových panelů na významné tramvajové i autobusové zastávky v Praze. „V rámci správy autobusových terminálů chystáme nový zastávkový mobiliář na Roztyly a pokračování drobných vylepšení na Černém Mostě, včetně záměru obohatit a zkulturnit zdejší prostor o umělecké instalace,“ dodal Drápal.

Černá funguje, jiné změny ale lidé nechápou. První výsledky nového designu pražské MHD

Pokračovat má také projekt Čitelná Praha, který má přinést další nové prvky navigačního systému jak v metru a na zastávkách povrchové dopravy (Palmovka) či železnice (Praha-Dolní Počernice), tak i prvky pro pěší navigaci (Praha 7, Palmovka, Běchovice). Testovat se bude také nová podoba map a schémat či dalších informačních materiálů.

Nové smlouvy na autobusy

Ve Středočeském kraji se naplno rozběhne obnova stávajících a doplnění nových zastávkových označníků. Pokračovat budeme také v certifikaci zařízení pro automatické sčítání cestujících ve vozidlech nebo v přípravě nových standardů kvality pro metro či tramvaje.

Na autobusových linkách začnou v prosinci příštího roku platit nové smlouvy s autobusovými dopravci, a v mnoha oblastech dojde ke změně provozovatele jednotlivých linek. „Současně s tím ale očekáváme výrazné zvýšení kvality poskytovaných služeb, ať už díky nákupu nových vozidel nebo zahájením platnosti nových jízdních řádů, místy i s navýšením kapacity. Připravuje se další rozšiřování a sjednocování charakterů autobusových zastávek, které budou nově na znamení. Chystá se také další propojování PID s dopravními systémy sousedních krajů,“ dodal Drápal.

35 smluv, 3 noví dopravci a konec zvykového práva. Praha a Středočeský kraj završily výběr dopravců

Už během roku se objeví na železnicích systému PID nové elektrické jednotky RegioPanter. Jezdit budou na lince S4 do Kralup nad Vltavou nebo spěšných vlacích do Kutné Hory. V průběhu roku bude postupně celá linka S6 zajištěna novými motorovými jednotkami RegioFox.

V prosinci se změnou jízdního řádu se objeví na kolejích v Praze také RegioJet s novými jednotkami Pesa Elf.eu na městské vlakové lince S49 a nové lince S61 z Vršovic do Běchovic.

Obrazem: První RegioPanter v „pyžamu“. Ve Středočeském kraji vyjedou příští rok

Na první trolejbusové lince 58 bude po dodání nových vozidel zaveden plnohodnotný provoz, který nahradí autobusovou linku 140. Na jaře bude zahájen provoz na druhé trolejbusové lince 59 z Nádraží Veleslavín na letiště s novými tříčlánkovými trolejbusy.

V létě rozšíří PID služby mikrobusů na objednání (Bezba doprava) o další vozidla i asistenty přepravy. Tato rozšířená služba nahradí již nevyužívanou speciální linku H1 pro tělesně postižené.

Tagy IDSK Integrovaná doprava Středočeského kraje PID Pražská integrovaná doprava ropid
92 komentářů