dkv-spojujeme

Nové vládní opatření uzavřelo v dopravě zatím jen lanovku Ještěd, mezinárodní doprava zůstává

Lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd před nehodou. Foto: České dráhyLanová dráha Horní Hanychov - Ještěd před nehodou. Foto: České dráhy

Lanovka přerušuje provoz, protože neslouží k dopravě do zaměstnání.

Soubor nových vládních opatření proti šíření koronaviru omezil v Česku konkrétně jediný dopravní prostředek: kabinovou lanovku na Ještěd.

České dráhy dnes rozhodly, že přeruší její provoz od zítřka, i když se o lanovkách konkrétně v textu usnesení o volném pohybu osob nejedná. „Jedná se o rekreační dopravní prostředek, který primárně nezajišťuje dopravu osob do zaměstnání. Vzhledem k současné epidemické situaci evidujeme také výrazný pokles poptávky. Odstávku využijeme i k plánované pravidelné revizi a údržbě lanové dráhy,“ řekla mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

Podle vyjádření přednosty lanovky pro ČTK Vladimíra Štěpána nelze termín odstávky posunout, protože se ještě některé díly vyrábí.

Dopravní podnik hl. m. Prahy zatím nerozhodl, zda od 23. října obnoví provoz lanovky na Petřín. Ta stála od září kvůli údržbě. Přeruší ale provoz turistické tramvajové linky 41.

Nařízení vlády o omezení pohybu osob zatím nijak neomezilo na rozdíl od jarních opatření mezinárodní dopravu. K omezování dochází postupně spíše ze strany dopravců kvůli nedostatečné poptávce. Stejně tak objednatelé reagují na pokles počtu cestujících rušením velké části spojů a přechodem na prázdninový režim.

Podle dnešního rozhodnutí vlády dochází naopak v dopravě k přerušení výuky v autoškolách. Omezení se netýkají servisů silničních vozidel nebo prodejců náhradních dílů.

I přes doporučení omezení kontaktů se objevují reklamy na cestování veřejnou dopravou. Například koordinátor veřejné dopravy v Libereckém kraji Korid LK několik týdnů na Facebooku platí za kampaň na mezinárodní linku třemi státy. Reklama se zobrazovala ještě dnes. Vyjádření Libereckého kraje zjišťujeme.

 

Reklama na cestování autobusy v době vládních opatření.

Reklama na cestování autobusy v době vládních opatření.

Tagy České dráhy lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd omezení dopravy kvůli koronaviru
36 komentářů