Nové úseky D35 a D11 ulevily obcím. Měsíčně na I/35 ubylo 44 tisíc nákladních aut

Přes kilometr dlouhý most u Opatovic nad Labem. Foto: ŘSDPřes kilometr dlouhý most u Opatovic nad Labem. Foto: ŘSD

Ještě silnější odliv nastal ze silnice I/37 na D11.

Loni v prosinci otevřená dálnice D35 výrazně snížila dopravní zátěž na silnici I/35 Královéhradeckým a Pardubickým krajem. Ukazují to data z mýtného systému, na která upozornila jako první pardubická redakce MF DNES.

Například obcí Býšť projelo loni kolem 70 tisíc nákladních aut nad 3.5 tuny za měsíc. V únoru to podle dat CzechToll bylo 26 tisíc, což je pokles o 62 %. Získaná data ukazují, že po novém úseku D35 projíždí měsíčně kilem 56 tisíc nákladních aut oběma směry. Již letos má dojít k dokončení dalšího úseku D35 z Časů do Ostrova.

Dálnice D35 výrazně odlehčila od tranzitní dopravy i Hradci Králové. Na trase I/35 mohou podobnou úlevu v budoucnu čekat i města Vysoké Mýto a Litomyšl, kterými dosud projíždí veškerý tranzit. Další úseky D35 se mají začít stavět příští rok.

Podobná data se týkají i D11, kde se měsíčně zejména u Hradce Králové ze silnice I/37 přesunulo 75 tisíc nákladních aut. Zklidnění provozu ale zatím nedočkala Jaroměř, která čeká na zahájení stavby severního obchvatu. Dosud musí většina nákladních aut nadále přes město.

 

Tagy D11 D35
59 komentářů